Militari ai ISU Suceava cu diplome de Bac false, trimisi in judecata

Procurori ai Parchetului Militar Iaşi au dispus trimiterea în judecată, prin rechizitoriu, a cinci militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, respectiv inculpaţii HRIŢAC IOAN, OLARU PETRIŞOR, MARENIUC GHEORGHE, IAVNI FLORIN LIVIU şi PAHOME NICOLAE sub aspectul săvârşirii participaţiei improprii la infracţiunea de fals intelectual şi cea uz de fals, fapte aflate în concurs real.

Din probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a rezultat că, în perioada 2006-2009, cei cinci inculpaţi au determinat cadre militare din Serviciul Resurse Umane al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, să întocmească documente de serviciu false. În aceste documente de serviciu s-a consemnat faptul că cei cinci inculpaţi au absolvit cursurile liceale, deşi în realitate diplomele legalizate prezentate serviciului de personal, în baza cărora au fost întocmite aceste documente, aveau un conţinut nereal. Ulterior, acestea au fost folosite de inculpaţi în interes personal.

Probele administrate au mai stabilit că, deşi documentele de serviciu au fost întocmite de cadre militare din Serviciul Resurse Umane al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, acestea nu au avut cunoştinţă că diplomele prezentate de inculpaţi sunt false, astfel încât în sarcina acestor funcţionari nu s-a putut reţine vreo culpă.

În raport cu contrafacerea diplomelor şi legalizarea acestora, s-a dispus disjungerea şi declinarea în favoarea parchetelor civile.