Zeci de descinderi, perchezitii si arestari in cea mai mare desfasurare de forte pentru combaterea traficului cu tigari in judetul Suceava


Intră acum și în grupul de

Judeţul Suceava a răsunat ca niciodată pe parcursul zilei de joi de sirenele maşinilor de intervenţie. O desfăşurare de forţe impresionantă cu zeci de maşini aparţinând Poliţiei, Jandarmeriei şi DIICOT-ului au măturat în lung şi lat localităţile sucevene în cea mai mare acţiune de combatere a traficului ilegal cu ţigări.

Sute de angajaţi ai instituţiilor specializate în combaterea acţiunilor ilicite au fost angrenaţi încă de la primele ore în peste 140 de descinderi. Conform surselor judiciare au participat „poliţişti din cadrul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Suceava, ofiţeri de la Brigăzile de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Suceava, Iaşi, Bacău, Constanţa şi Galaţi, poliţişti de frontieră din cadrul IGPF, IJPF Suceava şi Botoşani şi procurori din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava, cu sprijinul luptătorilor de intervenţie rapidă şi jandarmi de la Gruparea Mobilă Bacău, pentru derularea a 143 de percheziţii domiciliare, dintre care 125 în judeţul Suceava, 12 în Bucureşti, 4 în judeţul Constanţa şi 2 în judeţul Botoşani”.

Încă de la ora 08:00, Parchetul Suceava a început să primească şi primii inculpaţi pentru audieri, iar până la căderea întunericului acestea nu erau terminate.

La intervale de timp aproape similare, noi dubiţe au adus la sediul instituţiei zeci de persoane, iar parcul central din faţa clădirii a devenit la un moment dat neîncăpător pentru rudele inculpaţilor agitaţi şi nerăbdători să afle soarta celor supuşi tirurilor de întrebări.

Conform declaraţiilor oferite de inspector Ilie Poroch din cadrul IJPF Suceava, întreaga acţiune s-a făcut „în vederea destructurării unui grup infracţional organizat transnaţional, constituit din cetăţeni români şi ucraineni, specializat în săvârşirea infracţiunii de contrabandă cu ţigări”.

În urma percheziţiilor efectuate au fost identificate şi ridicate peste 31.300 pachete de ţigări, 20.000 euro, 119.612 lei, 5.010 grivni, aproape 220 de telefoane mobile, 104 cartele SIM româneşti şi 2 ucrainene, o sabie artizanală, 38 hard disk-uri şi laptop-uri, 35 de chingi folosite la prinderea şi transportul baxurilor de ţigarete, 10 autoturisme şi un pistol din categoria celor neletale.

Până în acest moment au fost audiate 60 de persoane, din cele 180 avute în vedere pentru a fi prezentate în faţa procurorilor iar pentru 34 dintre ele au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore şi urmează ca pe parcursul zilei de vineri să fie prezentate instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Mai mult, s-a mai stabilit că la grupul infracţional organizat au aderat şi un jandarm din cadrul I.J.J. Suceava, un poliţist din cadrul Poliţiei Locale Siret şi un consilier local din comuna Grămeşti, care au înlesnit introducerea în ţară a mărfurilor de contrabandă de către membrii grupării.


Intră acum și în grupul de