Sanctiunile aplicate Romaniei pentru POS Mediu pot afecta proiecte de 187 de milioane de euro din judetul Suceava


Intră acum și în grupul de

Judeţul Suceava va avea poate cel mai mult de suferit dacă, în următoarea perioadă, Comisia Europeană va decide suspendarea proiectelor din cadrul Programului Operaţional Sectorial (POS) Mediu derulate în România prin Ministerul Mediului, după cum, recent, s-a decis suspendarea finanţării proiectelor europene finanţate prin Programul Operaţional Regional, program gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Surse parlamentare de la Bruxelles au declarat DCnews că la Comisia Europeană se pregăteşte blocarea fondurilor destinate României pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu.

Noile ”amenzi” pe care statul român le va suporta sunt rezultatul haosului din primării la derularea proiectelor pe axa privind deşeurile şi alimentările cu apă, notează sursa citată.

Decizia oficialilor de la Bruxelles va fi remisă autorităţilor române în maxim două săptămâni, fiind în discuţie fonduri între 1-3 miliarde de euro.

POS Mediu are un buget alocat de aproximativ 5,6 miliarde de euro, din care aproximativ 4,5 miliarde euro reprezintă finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene, prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi Fondul de Coeziune (FC), iar diferenţa o reprezintă cofinanţarea naţională (un miliard euro).

Sectorul apă (extinderea sau modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, construirea staţiilor de tratare și a staţiilor de epurare) are cea mai mare finanţare (60%). Beneficiarii proiectelor sunt Companiile Regionale de Apă, din subordinea autorităţilor locale. Alte probleme grave sunt la investiţiile pentru Sectorul de gestionare a deşeurilor.

Judeţul Suceava are aprobate două proiecte importante, din care unul pentru modernizarea reţelelor de apă în zonele Suceava, Fălticeni, Vatra Dornei, Rădăuţi şi Gura Humorului, în valoare de 120 de milioane de euro, iar cel de construcţie a două depozite ecologice de deşeuri, la Moara şi Pojorâta, în valoare de 67 de milioane de euro, proiecte ce pot fi puse în pericol de decizia Comisiei Europene de a suspenda POS Mediu.


Intră acum și în grupul de