Protest spontan al angajaților Arhivelor Naționale din Suceava


Intră acum și în grupul de

Angajații din cadrul Arhivelor Naționale Serviciul Județean Suceava au organizat luni un protest spontan între orele 10:00 și 11:00, manifestându-și nemulțumirea profundă față de inechitățile salariale dintre serviciile județene și aparatul central.

Protestul a constat în încetarea activității și suspendarea programului de lucru cu publicul, acțiune ce vine ca răspuns la lipsa de aliniere a salariilor personalului din unitățile teritoriale la nivelul celor din administrația centrală. Deși din luna ianuarie 2024 a fost inițiat un proces de uniformizare a salarizării în mai multe sectoare de activitate bugetară, angajații Arhivelor Naționale au fost omiși din aceste demersuri.

Această situație de discriminare salarială lezează demnitatea angajaților și menține Arhivele Naționale ale României într-o stare de subfinanțare cronică. Problemele financiare au dus la demisii în masă, contrar rolului esențial pe care această instituție îl joacă în societatea românească de peste 190 de ani, cum ar fi eliberarea actelor necesare pentru (re)câștigarea drepturilor cetățenilor și persoanelor juridice, precum și păstrarea și conservarea identității locale și naționale.

În ciuda eforturilor depuse și a demersurilor legale inițiate încă de la începutul anului, cerințele angajaților pentru o salarizare echitabilă și nediscriminatorie nu au fost finalizate printr-un act normativ. Proiectul de lege Plx 67/2024, privind aprobarea OUG 128 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învățământ și alte sectoare bugetare, este blocat la Camera Deputaților din data de 26 februarie 2024, după ce a fost aprobat anterior în Senat.

Astfel de proteste spontane au avut loc la nivelul întregii țări, evidențiind situația dificilă a angajaților din serviciile județene ale Arhivelor Naționale și necesitatea unei soluții rapide și eficiente pentru remedierea acestei inechități salariale.


Intră acum și în grupul de