Flutur face demersuri in vederea redeschiderii unor zone miniere din judetul Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Zonele miniere din judeţul Suceava, în special cele cu zăcăminte din cupru, ar putea fi redeschise şi valorificate. Posibilitatea redeschiderii unor zone miniere din Suceava a fost adusă în atenţia reprezentanţilor Ministerului Economiei de către şeful administraţiei judeţene sucevene, Gheorghe Flutur.

Preşedintele CJ Suceava a declarat joi, într-o conferinţă de presă că prețul mondial al cuprului a crescut la 9000 de dolari/tonă, după ce în urmă cu mai mulți ani era de 3000 de dolari/tonă, subliniind că este un interes pe piața mondială pentru acest zăcământ.

El a arătat că în județ sunt zăcăminte de milioane de tone din care se extrage un concentrat ce conține 16 la sută cupru, 3,5 grame de aur la tonă și 450 grame de argint la tonă.

Totodată, în județ sunt și 18 milioane de metri cubi de steril în iazuri de decantare, iar prin noile tehnologii se pot scoate cantități importante de cupru din aceste iazuri, dar că mai sunt depozite neatacate unde se lucrează și acum, dar se extrag cantități mici. ”Dacă prețul e rentabil ne propunem să aducem investitori și să redeschidem aceste zone”, a spus Flutur care a subliniat că nu exclude nici posibilitatea ca extracția să fie făcută de companii de stat.

Președintele CJ Suceava a mai spus că și în Călimani sunt zăcăminte de metale rare, titaniu, vanadiu sau zircon care pot fi puse în valoare. Flutur a subliniat că este important să fie redeschise zone miniere cu valorizarea acestor zăcăminte din județ.


Intră acum și în grupul de