Primaria Suceava se imprumuta cu 15,6 milioane de lei de la CEC Bank (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Oferta CEC Bank a obţinut punctajul maxim de 100 de puncte la licitaţia organizată de Primăria Suceava pentru obţinerea unui credit de aproximativ 16 milioane de lei pentru asigurarea cofinanţării, dar şi pentru o parte din prefinanţarea a două din cele cinci proiecte realizate prin POR în municipiu. Anunţul a fost făcut miercuri de primarul Sucevei, Ion Lungu, care a arătat că cea de-a doua ofertă analizată a fost cea depusă de BCR, care a obţinut 96,7 puncte.

Potrivit edilului-şef sucevean, împrumutul de 15, 64 milioane de lei de la CEC Bank va fi rambursat într-o perioadă de 20 de ani cu o perioadă de graţie de doi ani şi că costurile totale la acest credit se ridică la 11,03 milioane de lei. Lungu a precizat că 80 la sută din valoarea împrumutului este garantată de stat, iar restul de municipalitate.

Împrumutul în valoare de 15, 64 milioane de lei va fi folosit pentru plata cheltuielilor neeligibile, asigurarea cofinanţării şi a plăţii a 15 la sută din prefinanţare la două proiecte care se derulează prin POR. El şi-a exprimat încrederea că la 1 octombrie acest credit să fie funcţional întrucât municipalitatea trebuie să asigure şi jumătate din prefinanţarea proiectelor europene, după ce Guvernul a modificat OUG 64/2009, care prevedea că prefinanţarea poate ajunge la 30 la sută, iar în prezent aceasta se aprobă în limita a zece la sută din valoarea proiectului, în două tranşe egale.

El a arătat că municipalitatea suceveană a beneficiat doar de 15 la sută prefinanţare pentru proiectele cu finanţare europeană aflate în derulare şi că va trebui să găsească resurse pentru plata celeilalte părţi de cofinanţare şi a subliniat că Primăria Suceava este cu plăţile la zi pentru toate lucrările care se execută cu finanţare europeană.

Pentru cele cinci proiecte din Planul integrat de dezvoltare ale Primăriei Suceava care se derulează prin Programul Operaţional Regional (POR) şi pentru proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun, unde Primăria este partener cu Consiliul Judeţean Suceava, municipalitatea trebuie să asigure o cofinanţare de 30 de milioane de lei.

După obţinerea acestui credit, gradul de îndatorare a municipiului Suceava se apropie de 20 la sută, a menţionat primarul Ion Lungu.


Intră acum și în grupul de