Pagube de peste un milion de lei, in urma inundarii cartierului Itcani din cauza gafei celor de la SGA Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Peste un milion de lei. La atât se ridică pagubele produse de inundarea cartierului sucevean Iţcani cu apele deversate “controlat” de Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava din acumularea Lipoveni. Potrivit primarului municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu, în urma deversării au fost inundate 58 de gospodării, şi au fost afectate 32 de case, iar două locuinţe se află în pericol de prăbuşire. Edilul-şef a precizat că una dintre acestea aparţine Primăriei care a repartizat alte două locuinţe celor nouă persoane care locuiau în acel imobil, iar în cazul celeilalte case, proprietarul a spus că nu are nevoie să i se asigure o locuinţă.

Lungu a mai declarat că municipalitatea împreună cu SGA Suceava au început curăţarea canalului colector colmatat şi crede că inundaţia a fost determinată de un accident tehnic la vanele prin care se deversa apa întrucât nu s-a reuşit controlul debitului apei deversate.

Primarul a mai arătat că SGA Suceava trebuia să anunţe Primăria că vor deversa apa şi să fie verificat canalul colector unde erau aruncate gunoaie şi a subliniat că zona va fi monitorizată de Primărie care va amenda persoanele care vor arunca gunoaie în acest canal. El a mai declarat că municipalitatea este preocupată de soarta locuitorilor care au fost afectaţi şi a adăugat că în cursul zilei de sâmbătă vor fi distribuite ajutoare constând în materiale de construcţii care sunt donate de firme din municipiu, iar CL Suceava va aproba şi acordarea de ajutoare băneşti.

Totodată, Primăria va acorda şi asistenţă juridică proprietarilor caselor afectate în încercarea acestora de a fi despăgubiţi de firmele de asigurări care susţin că pagubele nu au fost provocate de o calamitate naturală şi nu sunt acoperite de asigurare. Ion Lungu a mai spus că pentru despăgubiri totale, proprietarii trebuie să se adreseze Sistemului de Gospodărire a Apelor.

Cartierul sucevean Iţcani a fost inundat, miercurea trecută, după ce SGA Suceava a decis golirea controlată a acumulării Lipoveni pentru repararea unei infiltraţii semnalate în digul acumulării. Golirea a fost însă făcută fără verificarea stării albiei pârâului Dragomirna, care traversează cartierul Iţcani din municipiul Suceava, aceasta fiind colmatată cu deşeuri lemnoase şi din plastic, ceea ce a determinat crearea unui efect de baraj, inundând zeci de gospodării.


Intră acum și în grupul de