Autoritatile sucevene iau masuri pentru eradicarea focarelor de rabie din judet. Prefectul Sorin Popescu a dispus organizarea de vanatori colective la vulpi


Intră acum și în grupul de

În vederea eradicării focarelor de rabie existente pe raza judeţului, prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, a dispus în cadrul Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă Suceava întrunit marţi în şedinţă extraordinară ca directorul ITRSV Suceava, Costel Girigan, să ia toate măsurile legale, printre care şi organizarea de partide colective de vânătoare de vulpi. El va trebui să prezinte, săptămânal, rezultatelor analizelor efectuate pe exemplarele vânate. Totodată, reprezentantul Guvernului în teritoriu a atras atenţia că gestionarii fondurilor de vânătoare au obligaţia, conform legii, să predea exemplarele vânate la DSVA Suceava, în vederea recoltării de probe şi a analizării acestora.

În cadrul şedinţei, directorul DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru, a arătat că principala sursă de virus rabic la nivelul judeţului Suceava îl constituie vulpile şi că se impune urgent organizarea de vânătoare a vulpilor, în special în zona de munte. El a spus că pe parcursul anului 2011, au fost înregistrate în judeţ 15 cazuri de rabie, din care şase cazuri de îmbolnăvire la vulpe şi câte una la jder şi dihor, dar a subliniat că în ultima perioadă s-au înregistrat cazuri de rabie la animale domestice, la şase bovine şi la un câine.

Potrivit sursei citate, zonele în care au apărut focarele de rabie sunt în localităţile Brodina, Drăgoieşti, Poiana Stampei, Dorna Arini, Şaru Dornei, Pârteştii de Sus, Buneşti şi Panaci.

Rabia este o boală infecţioasă, de tip evolutiv acut, comună atât omului, cât şi animalelor, ce este produsă de un virus şi se manifestă din punct de vedere clinic prin simptome nervoase extrem de grave, o stare de excitabilitate motrică exagerată şi agresivitate, ce sunt urmate de paralizie generală şi deces. Sursa de rabie o reprezintă animalele infectate care transmit boala prin salivă, în principal prin muşcătură sau zgârietură, iar odată instalate semnele clinice, rabia are o evoluţie letală în 3-7 zile.


Intră acum și în grupul de