Lungu: „Voi propune o triplare a bugetului pentru gestionarea cainilor fară stapan” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat, miercuri, că propune Consiliului local un plan coerent, cu termene şi fonduri pentru gestionarea problemei câinilor comunitari din municipiu. Potrivit edilului-şef sucevean, degeaba autorităţile locale fac eforturi pentru modernizarea oraşului dacă pe străzi continuă să fie câini fără stăpân. „Voi propune o triplare a bugetului pentru gestionarea câinilor fără stăpân”, a declarat Lungu într-o conferinţă de presă, precizând că vor fi alocate fonduri de 150.000 de lei pentru construcţia unui nou adăpost pentru câini şi alţi 150.000 de lei pentru plata utilităţilor şi hranei câinilor.

El propune ca toţi câinii fără stăpân să fie adunaţi de pe străzi şi aduşi în adăposturi urmând să fie sterilizaţi, iar cei bolnavi vor fi eutanasiaţi, decizia eutanasierii urmând să fie luată de o comisie din care vor face parte şi reprezentanţi ai asociaţiilor de protecţie a animalelor.

Lungu doreşte ca, prin asociaţiile de proprietari, să fie consultată şi populaţia privind acest plan de gestionare a problemei câinilor fără stăpân. El susţine că până în luna martie 2012 vor fi inventariaţi câinii fără stăpân din municipiu, iar până în iunie să fie construit cel de-al doilea adăpost pentru câini.

Primarul propune ca până cel târziu în 30 septembrie 2012 să fie adunaţi toţi câinii fără stăpân din municipiu şi duşi la cele două adăposturi. „De zece ani de învârtim în jurul cozii privind acest subiect”, a spus Lungu. El a arătat că până acum au fost sterilizaţi peste o mie de câini din municipiu, dar că li s-a dat drumul pe străzi şi că, de fapt, problema nu a fost soluţionată. Ion Lungu a mai spus că împreună cu asociaţiile de protecţie a animalelor vor fi adunaţi de pe străzi şi vor fi îngrijiţi în adăposturi câinii fără stăpân.

Potrivit primarului, în prezent, în municipiul Suceava sunt aproximativ 3.000 de câini fără stăpân, din care 1.500 sunt în adăpostul municipalităţii, iar restul pe străzi.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 168 de voturi “pentru”, 111 voturi “împotrivă” şi 14 abţineri, Legea privind câinii comunitari. Proiectul privind gestionarea câinilor fără stăpân, adoptat marţi de deputaţi, prevede că eutanasierea câinilor fără stăpân se va putea realiza după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier şi că toţi câinii vor fi “cipaţi”.

Potrivit prevederilor adoptate de deputaţi, consiliile locale vor avea obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân şi vor trebui să amenajeze şi să suplimenteze din fonduri proprii în funcţie de necesităţi adăposturile publice pentru câini. Câinii vor fi ţinuţi în adăposturile înfiinţate de consilii timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari.

În situaţia în care după expirarea termenului de cazare câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau se poate găsi o soluţie combinată, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective, se precizează în proiect.


Intră acum și în grupul de