Lungu: „Zona metropolitana Suceava a obtinut personalitate juridica” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat, miercuri, că zona de tip metropolitan Suceava, care cuprinde municipiul reşedinţă de judeţ, oraşul Salcea şi şase comune limitrofe a obţinut personalitate juridică.

Potrivit edilului-şef sucevean, după obţinerea personalităţii juridice urmează să fie convocată prima şedinţă a Consiliului acestei zone format din 57 de membri, câte un consilier pentru 2000 de locuitori.

Lungu a spus că vor fi stabilite principiile de organizare, principalele proiecte care vor fi promovate în comun şi prevederi bugetare în acest sens, dar şi stabilirea unei strategii de dezvoltare a zonei metropolitane pentru perioada 2014-2020.

El a menţionat că demersurile pentru înfiinţarea acestei zone metropolitane au început la 24 ianuarie, de Ziua Unirii şi au fost finalizate de Ziua Naţională.

Zona metropolitană va cuprinde municipiul Suceava, oraşul Salcea şi comunele Bosanci, Ipoteşti, Pătrăuţi, Moara, Adâncata şi Mitocul Dragomirnei şi va avea o populaţie de 156.399 persoane.

Singura comună limitrofă Sucevei care, în urma opoziţiei conducerii locale, nu va face parte din Zona de tip metropolitan este Şcheia. El a subliniat că vor fi introduse linii de transport public în această zonă, că se vor face investiţii în reţele de utilităţi, în infrastructura rutieră, vor fi promovate proiecte de protejare a mediului şi vor fi accesate diverse programe europene pentru modernizarea infrastructurii.

Lungu consideră că zona metropolitană poate să conducă la dezvoltare şi crearea de noi locuri de muncă prin atragerea de investitori şi că pot fi atrase proiecte europene cu finanţări importante.


Intră acum și în grupul de