Spaniolii de la Arena au finalizat proiectul de punere in valoare a Curtii Domnesti. Vezi la cat sunt estimate costurile lucrarilor (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Proiectul de punere în valoare a Curţii Domneşti situată în zona centrală a municipiului, cel mai important proiect după cel de reabilitare a Cetăţii de Scaun, a fost finalizat şi acceptat şi de conducerea CJ Suceava. Anunţul a fost făcut miercuri de primarul Sucevei, Ion Lungu, care a menţionat că proiectul de reabilitare va fi promovat în comun cu autorităţile judeţene întrucât terenul aparţine municipalităţii, iar ruinele Curţii Domneşti sunt în proprietatea CJ Suceava.

Potrivit lui Lungu, în şedinţa CL Suceava din 15 decembrie va fi aprobat studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici precizând că studiul de fezabilitate va fi conceput gratuit de firma spaniolă Arena, iar lucrările vor costa aproximativ 17 milioane de euro, fondurile urmând să fie obţinute de la UE prin promovarea unui proiect în cadrul Strategiei Europa 2020.

Edilul-şef al Sucevei a spus că propunerea de punere în valoare propusă de firma spaniolă va fi prezentată în Consiliul Local şi că poate spune că sunt prevăzute pasarele din sticlă prin care se vor vedea ruinele, dar şi spaţii cu funcţiuni comerciale.

Potrivit propunerilor de până în prezent, Curtea Domnească situată în zona centrală a municipiului Suceava va fi pusă în valoare prin realizarea unei construcţii din sticlă ce va folosi zidurile actuale, urmând ca acest spaţiu să fie şantier arheologic vizitabil dotat cu utilităţi pentru turişti.

Propunerea prevede realizarea unei construcţii, în formă de U, din sticlă, care foloseşte zidurile actuale şi păstrează şi arhitectura medievală.

Consiliul Local Suceava a aprobat, în luna martie, asocierea cu firma spaniolă Arena Teatro SL specializată în gestionarea patrimoniului istoric în vederea punerii în valoare a Curţii Domneşti din zona centrală a municipiului.

Autorităţile sucevene doresc să finanţeze un proiect prin care Curtea Domnească din zona centrală a municipiului, în prezent şantier arheologic, să fie amenajată pentru vizitare şi, totodată, restaurată pentru a arăta la fel ca în perioada domniei lui Ştefan cel Mare.

Construcţiile din complexul care formează Curtea Domnească au fost edificate pe parcursul secolelor XIV – XV, fiind începute în timpul domniei lui Petru I Muşat, continuate de Alexandru cel Bun, iar în timpul domniei lui Ştefan cel Mare au fost refăcute din piatră şi cărămidă.


Intră acum și în grupul de