Incendiile de vegetatie au facut ravagii in weekend, in judetul Suceava


Intră acum și în grupul de

Pompierii militari sunt solicitaţi în ultima perioadă să intervină aproape zilnic pentru lichidarea incendiilor apărute în judeţul Suceava la vegetaţia uscată, după ce oameni inconştienţi fac focul pentru curăţarea terenurilor agricole şi pleacă nepăsători de la faţa locului.

Pericolul iminent pe care îl reprezintă astfel de fapte l-a determinat pe prefectul judeţului, Sorin Arcadie Popescu, să atragă atenţia locuitorilor, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute pe parcursul lunii trecute. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a spus atunci că vor fi efectuate controale amănunţite şi patrule mixte poliţie-pompieri, iar unde se va constata că oamenii incendiază terenurile vor fi aplicate amenzi usturătoare.

Din păcate, acest lucru nu i-a speriat pe suceveni, care continuă să-şi igienizeze nesupravegheat terenurile aproape zilnic.

După ce sâmbătă, pompierii Detaşamentelor Fălticeni şi Suceava au intervenit pentru localizarea şi lichidarea unor incendii la vegetaţie uscată, izbucnite în localităţile Vereşti şi Măriţeia Mică, arderi necontrolate care au avut drept cauză folosirea focului deschis, lăsat nesupravegheat, pentru igienizarea terenurilor, duminică, angajaţii ISU Suceava au luat-o de la capăt, de această dată în mai multe zone ale judeţului.

Potrivit datelor oferite de Biroul de presă din cadrul instituţiei, prima alarmă a fost dată în jurul prânzului, când pompierii câmpulungeni au intervenit pentru stingerea unui incendiu ce se întindea pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, de pe un teren viran ce aparţine unui gospodar din Câmpulung Moldovenesc, cauza probabilă a acestui incendiu fiind o ţigară aruncată la întâmplare, fără să fie stinsă.

Trei ore mai târziu, pompierii Detaşamentului Suceava, împreună cu lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Şcheia, au intervenit pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit pe un teren viran de pe raza satului Mihoveni, ce aparţine Consiliului local al comunei Şcheia. Aici, a ars vegetaţia uscată de pe o suprafaţă de aproximativ 20 de hectare, pompierii reuşind lichidarea flăcărilor înainte ca acestea să se propage la fondul forestier din apropiere.

Nici Detaşamentul de pompieri Rădăuţi, nu a avut linişte. Acesta împreună cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Frătăuţii Noi, au stins un incendiu care cuprinsese o păşune ce aparţine Consiliului local Frătăuţii Noi, flăcările extinzându-se pe o suprafaţă de circa cinci hectare şi ameninţau să se propage la o litieră.

„Ultimul apel pentru arderi necontrolate la vegetaţie uscată, pe ziua de duminică a fost înregistrat în jurul orei 17:00. Focul a fost stins de către pompierii Gărzii de intervenţie Solca, incendiul producându-se pe un teren viran ce aparţine unei femei din comuna Arbore, judeţul Suceava, şi a mistuit vegetaţie uscată şi lăstăriş de pe o suprafaţă de circa un hectar. Şi de această dată, intervenţia militarilor a fost promptă, lichidând flăcările înainte ca acestea să se propage la două locuinţe aflate în zonă”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, plt.maj. Alin Găleată.


Intră acum și în grupul de