Revelion de foc pentru pompierii suceveni


Intră acum și în grupul de

Trecerea dintre ani a fost una plină de evenimente nedorite, la care pompierii din judeţul Suceava au fost solicitaţi să intervină. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, plt.maj. Alin Găleată, “în zilele de 31 decembrie şi 1 ianuarie 2012 s-au înregistrat nu mai puţin de 17 intervenţii, nouă intervenţii SMURD, cinci incendii, un accident rutier şi alte misiuni, din păcate cele mai dificile fiind chiar în noaptea de Revelion.”

După doar două ore de la trecerea în noul an a fost înregistrat un accident rutier, urmat de un incendiu, la ieşire din municipiul Suceava, spre Fălticeni, pe DN2. Echipaje ale Detaşamentului de pompieri Suceava s-au deplasat imediat la faţa locului, cu o autospecială şi modulul SMURD, găsind un autoturism Dacia Logan condusă de un tânăr de 19 ani, intrat în coliziune cu un cap de pod, iar în urma incidentului maşina luase foc.

“Pe lângă riscul de a fi cuprins de flăcări, autovehiculul era răsturnat înafara părţii carosabile, existând pericolul căderii acestuia în gol, în zonă existând o diferenţă de nivel între DN2 şi şoseaua de centură aflată în construcţie. Pompierii au localizat şi lichidat incendiul, au asigurat şi au repus autoturismul pe roţi, verificând şi eventualele scurgeri de carburanţi şi lubrifianţi”, ne-a mai declarat Alin Găleată.

Tânărul şofer a scăpat cu viaţă, dar a fost preluat de un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi transportat la Spitalul “Sf. Ioan cel Nou”.

La doar 20 de minute distanţă de primul incident în Dispeceratul ISU “Bucovina” Suceava, a fost anunţat un incendiu, la o gospodărie particulară de pe raza localităţii Capu Câmpului.

De data aceasta, la faţa locului, au fost trimise Garda de intervenţie Gura Humorului, Detaşamentul de pompieri Fălticeni şi Detaşamentul de pompieri Câmpulung Moldovenesc, împreună cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Capu Câmpului.

Cinci autospeciale au folosit pompierii în lupta cu pârjolul care cuprinsese adăpostul de animale, bucătăria de vară şi casa de locuit, existând permanent pericolul extinderii incendiului la o casă bătrânească din apropiere şi o locuinţă învecinată.

După aproape cinci ore de luptă cu flăcările, incendiul a fost lichidat, dar din gospodărie nu a mai rămas nimic, focul transformând în scrum grajdul de animale, pe o suprafaţă de 180 de metri pătraţi, bucătăria de vară, acoperişul casei de locuit, pe o suprafaţă de 50 metri pătraţi, circa 10 de tone de plante furajere, trei tone de cereale şi s-au degradat opt tone de fân.

Din primele cercetări, a rezultat că incendiul a izbucnit prin efect termic al curentului electric, din cauza unui cablu defect.

O altă gospodărie a fost cuprinsă de flăcări în dimineaţa zilei de duminică, în jurul orelor 05:30, în satul Poiana Negri, comuna Dorna Candrenilor. În momentul în care au ajuns la faţa locului, pompierii de la Detaşamentul Vatra Dornei au găsit arzând casa de locuit a gospodăriei, existând pericolul propagării flăcărilor la adăpostul de animale şi o gospodărie învecinată.

“După două ore de la anunţarea incidentului, focul a fost stins, dar incendiul a mistuit casa cu bunurile din ea, în proporţie de 80%, şi documentele personale ale locatarilor, degradându-se restul construcţiei”, ne-a mai spus Alin Găleată.

Din fericire nu s-au înregistrat victime omeneşti.


Intră acum și în grupul de