Curtea de Apel Suceava a amanat judecarea extradarii lui Vasile Puscasu, suceveanul acuzat de jaf armat in Austria


Intră acum și în grupul de

27 ianuarie este data pentru care Curtea de Apel Suceava a amânat cu o săptămână judecarea cererii de extrădare a suceveanului Vasile Puşcaşu, acuzat de comiterea a două jafuri armate în Austria, solicitând completarea cererii formulate de autorităţile judiciare austriece cu toate datele necesare.

Vasile Puşcaşu a fost arestat preventiv, marţi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a admis recursul procurorilor suceveni faţă de decizia Curţii de Apel Suceava care a respins, în 11 ianuarie, cererea de arestare preventivă a lui Vasile Puşcaşu până la judecarea solicitării de extrădare formulată de statul austriac.

Vasile Puşcaşu arăta, într-un comunicat transmis presei, că este nevinovat şi că în cazul său este vorba de o confuzie nefericită pentru el. “Nu am nicio legătură cu acuzaţiile care mi se aduc. Cum am spus şi în instanţă, sunt la dispoziţia anchetatorilor şi mă voi prezenta în faţa autorităţilor ori de câte ori voi fi solicitat. Am toată disponibilitatea pentru a colabora cu procurorii români, dar şi cu cei din Austria, pentru a lămuri acuzaţiile formulate la adresa mea. La mijloc este o confuzie nefericită pentru mine. Din păcate, astfel de confuzii se întâmplă, chiar anul trecut existând două situaţii de acest gen în România. Sunt nevinovat şi am încredere că justiţia română, în colaborare cu autorităţile austriece, îmi vor da dreptate”, se arăta în comunicat.

Omul de afaceri sucevean este acuzat de organele judiciare din Austria că în zilele de 1 şi 7 aprilie 2005, împreună cu o altă persoană, au intrat armate în două sucursale bancare, unde au constrâns angajaţii, ameninţându-i cu pistolul, să le dea banii din seifuri, prejudiciul fiind de 265.000 de euro la o bancă din Oberdorf şi de 70.000 de euro la una din Klagenfurt.

Potrivit presei locale, unul dintre avocaţii care l-au reprezentat pe Puşcaşu a cerut amânarea predării acestuia, motivând că bărbatul are un alt dosar penal pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava în care este cercetat pentru o evaziune fiscală de 12 miliarde de lei vechi, la plângerea ANAF. “Derularea procedurilor naţionale are prioritate şi de aceea considerăm că mai întâi trebuie clarificate afacerile sale judiciare din România. Considerăm că până la predare nu trebuie arestat şi asta pentru că este o persoană ancorată în realităţile sociale, are activităţi intense cu statul român şi este mai presus de orice dubiu că s-ar putea sustrage procedurilor legale”, a precizat avocatul.

Firma unde Puşcaşu este director derulează, ca subcontractant, lucrări de modernizare a străzilor din municipiul Suceava printr-un proiect cu finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional.

Vasile Puşcaşu a fost reţinut în 11 ianuarie, de poliţiştii suceveni ai Serviciului de Investigaţii Criminale şi Serviciului Intervenţie Rapidă – IPJ Suceava, la acţiune participând şi poliţişti din Direcţia de Investigaţii Criminale, precum şi o echipă de poliţişti austrieci.


Intră acum și în grupul de