Gerul a inghetat conductele de alimentare cu apa. Vezi aici cate gospodarii din judetul Suceava sunt afectate

Şapte gospodării din municipiul Suceava şi cinci în municipiul Vatra Dornei au rămas fără apă potabilă, după ce din cauza gerului înregistrat în ultimele zile, conductele de alimentare au îngheţat, a informat vineri, prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, care a precizat că în restul judeţului este asigurată apa potabilă.

În ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică, reprezentantul Guvernului în teritoriu a menţionat că se înregistrează 11 deranjamente, pe reţeaua de joasă tensiune, iar echipe ale E.On Moldova se află în teren pentru remedierea operativă a acestora.

Potrivit prefectului judeţului Suceava, în ultima zi de cod portocaliu de ger, au fost depistate 18 persoane fără adăpost sau cu hipotermie, toate fiind transportate la unităţi de primire a urgenţelor, două dintre ele fiind internate cu hipotermie, trei internate cu alte afecţiuni, iar 13 au fost transportate la adăposturi.

Popescu a ţinut să menţioneze că atât Serviciul Judeţean de Ambulanţă Suceava şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Bucovina” al judeţului Suceava vor asigura în continuare ambulanţe, care vor verifica zonele cunoscute ca fiind frecventate de persoane fără adăpost.

Totodată, prefectul a precizat că din cauza temperaturilor scăzute din această săptămână, s-a decis ca vineri să nu se desfăşoare cursurile în 30 de unităţi de învăţământ, din care 12 şcoli şi 18 grădiniţe, fiind afectaţi un număr de 3.664 de copii, din care 2.849 elevi şi 815 preşcolari. De asemenea, sunt suspendate parţial cursurile la două unităţi de învăţământ, pentru ciclul primar, cât şi la Colegiul Naţional ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru trei clase a IX-a, fiind afectat un număr de 303 elevi, iar în şase şcoli şi şase grădiniţe, s-a adaptat programul, astfel încât cursurile încep la ora 10, iar durata unei ore de curs este de 30 minute.

El a precizat că această decizie este o măsură preventivă, în primul rând pentru a evita deplasarea elevilor către şi dinspre unităţile de învăţământ, la temperaturi foarte scăzute.