La Casa Prieteniei din municipiu s-a deschis Biroul Francez. Afla aici ce invitati de seama au fost prezenti la Suceava cu acest prilej (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Cu sprijinul deputatului PDL de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu, a autorităţilor locale şi judeţene, a Universităţii „Ştefan cel Mare”, a Inspectoratului Şcolar Judeţean, dar şi a altor instituţii de cultură sucevene şi după trei ani de demersuri, la Casa Prieteniei din municipiu a fost deschis Biroul Francez.

Potrivit parlamentarului sucevean, vineri, în cadrul unei şedinţe de lucru organizată la iniţiativa Consiliului Judeţean Suceava şi a Primăriei Suceava, la Casa Prieteniei au fost prezenţi directorul fostului Centru Cultural Francez din Iaşi, actualmente Institutul Regional Francez de la Iaşi, Jose-Maria Queiros, respectiv directorul Institutului Francez Român, Stanislas Pierret.

În aşteptarea lectorului francez…

„Deschiderea Biroului Francez este un eveniment care pe mine personal mă bucură în mod deosebit. Suntem interesaţi să începem activităţile în acest colţ care reprezintă cultura franceză, culturile francofoniei, spaţiul francez, în aşteptarea lectorului francez pe care dorim să îl avem la Suceava cât mai repede instalat în acest birou, cu activităţi atât la nivelul universităţii, cât şi a şcolilor din Suceava”, a declarat Sanda-Maria Ardeleanu.

Potrivit acesteia, la acest moment, la biroul francez există două studente care lucrează în regim de voluntariat, masterande în cadrul USV, care vor avea rolul de a întâmpina în fiecare joi publicul sucevean prezent la Casa Prieteniei cu prilejul organizării diferitelor activităţi în domeniul francofoniei. „Săptămânal, în fiecare joi, va fi celebrată ziua Franţei prin activităţi dedicate promovării spaţiului cultural francez şi a relaţiilor dintre România şi Franţa. Am fost felicitaţi pentru că în sfârşit am reuşit să deschidem acest spaţiu care ne va permite să desfăşurăm activităţi, pregătind de exemplu Luna francofoniei, respectiv Ziua Internaţională a Francofoniei celebrată anual la data de 21 martie. Manifestările vor avea loc în condiţii mai bune, graţie sprijinului pe care îl vom avea din partea noului Institut Regional Francez de la Iaşi”, a explicat deputatul PDL de Suceava.

Un alt element de noutate este că la Casa Prieteniei din municipiu se va iniţia în curând un curs de limba franceză destinat publicului sucevean interesat, pentru toate nivelele de studiu. „Limba franceză nu mai este o limbă de salon, o limbă de lux, ea trebuie să devină şi în regiunea noastră o limbă de comunicare curentă”, este de părere deputatul sucevean.

“Limba franceză va face diferenţa!”

Ardeleanu susţine că Franţa şi reţeaua instituţiilor francofone au făcut un pas înainte pe ideea regionalizării, dând o greutate mai mare fostelor centre culturale, acum actualelor institute culturale regionale franceze din România, pe patru axe importante: susţinerea dezvoltării francofoniei în România, o axă foarte importantă care la Suceava este promovată de multă vreme, care s-a bucurat de o serie de succese, dar care are totuşi nevoie de un sprijin instituţional la nivel naţional; a doua axă ar fi implementarea tuturor programelor universitare, urmată de a treia axă care urmăreşte dezvoltarea culturii populare şi a patra axă care vizează seriile de conferinţe pe care institutul regional francez le va dezvolta la nivelul regiunilor.

“Cu aceste noutăţi a venit directorul Institutului Francez Român, Stanislas Pierret, aflat pentru a patra oară la Suceava numai în ultimul an. S-a pus problema ca la aceste dezbateri care vor avea loc de acum înainte într-o manieră organizată la Casa Prieteniei, la Biroul Francez, să participe şi reprezentanţi ai mediului economic, cunoaşterea limbii franceze reprezentând un atu la angajarea în diferite întreprinderi. Limba franceză va face diferenţa!”, a subliniat Sanda-Maria Ardeleanu.


Intră acum și în grupul de