Contestatia contracandidatului lui Valentin Popa la functia de rector a fost respinsa de Senatul USV. Afla aici de ce


Intră acum și în grupul de

Contestaţia depusă săptămâna trecută de prorectorul Aurel Burciu privind alegerea lui Valentin Popa în funcţia de rector a fost respinsă de Senatul Universităţi „Ştefan cel Mare”.

Într-un comunicat de presă al instituţiei sucevene de învăţământ superior se arată că în şedinţa de miercuri a Senatului acestei instituţii a fost aprobată propunerea comisiei de analiză a contestaţiei de respingere a acesteia ca fiind tardiv formulată, iar pe fondul cauzei ca neîntemeiată şi nefondată. „Urmare a soluţionării contestaţiei, Senatul a procedat la validarea alegerilor şi a transmiterii documentaţiei de confirmare în funcţia de rector a prof. univ.dr.ing. Valentin Popa către MECTS”, se arată în comunicat.

Alegerea lui Valentin Popa în funcţia de rector al Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava a fost contestată de contracandidatul său, prorectorul Aurel Burciu, care l-a acuzat pe rectorul în funcţie, Adrian Graur, că a condus întregul proces electoral în favoarea lui Popa.

Contestaţia lui Burciu a fost depusă la Biroul electoral, care a înaintat-o spre soluţionare Senatului Universităţii. În contestaţie, care se întinde pe 12 pagini, prorectorul a acuzat că rectorul în funcţie, Adrian Graur, a utilizat întreaga infrastructură de care dispune universitatea pentru a-l susţine pe Valentin Popa, care provine din aceeaşi facultate cu rectorul şi că, mai mult, a încălcat cadrul legal şi normele etice, fapt care a dus la vicierea rezultatului.

Burciu arată că întreaga reţea intranet şi internet a universităţii, inclusiv supravegherea tehnică, au fost direcţionate în favoarea unui singur candidat, emisiunile Radio USV, al universităţii sucevene, au avut în vedere susţinerea deschisă a unui singur candidat. Totodată, el susţine că la vicierea alegerilor au contribuit presiunile psihologice exercitate personal sau prin interpuşi de rector asupra unor lideri formali şi informali puternici, dar şi asupra membrilor Biroului electoral, cărora le-a cerut să ignore Ordinul ministrului Educaţiei din 16 februarie privind derularea alegerilor pentru funcţiile de rector care sublinia că la deschiderea urnelor vor participa şi reprezentanţii delegaţi de MECTS.

Aurel Burciu arată că rectorul a luat la cunoştinţă din 16 februarie de prevederile Ordinului ministrului Educaţiei privind derularea alegerilor, potrivit căruia nu au drept de vot cadrele didactice universitare şi de cercetare care au depăşit vârsta pensionării la data scrutinului, dar şi că la deschiderea urnelor trebuie să participe un reprezentant al MECTS, dar că nu a pus în aplicare aceste prevederi la scrutinul din 17 februarie.

Totodată, el susţine că au fost încălcate mai multe prevederi din metodologia pentru alegerea rectorului astfel încât să fie avantajat celalalt candidat şi subliniază că se va adresa MECTS dacă soluţionarea contestaţiei nu-i va fi favorabilă.

În urma alegerilor desfăşurate în 17 februarie, rector al Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava a fost ales Valentin Popa, care a obţinut cu 19 voturi mai mult decât contracandidatul său, Aurel Burciu. Valentin Popa este director al Departamentului de Calculatoare, Electronică şi Automatică din cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor.


Intră acum și în grupul de