Programul PNDI, in care Flutur a fost „si pioner si cobai”, va fi redimensionat pentru a nu fi afectat deficitul bugetar (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

„Se va ajunge la redimensionarea PNDI”, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Petrescu, vineri, la Suceava, unde a participat la inaugurarea Naţional de Informare şi Promovare Turistică. Întrebat, în cadrul unei conferinţe de presă, care va fi cuantumul redimensionării, ministrul a răspuns că va fi nevoie de o redimensionare pentru că se afectează deficitul bugetar, menţionând că pentru anul în curs acest program are alocate fonduri de 820 de milioane de lei din credit de angajament, iar pentru 2013 este prevăzută suma de un miliard de lei „cash” pentru că se încep plăţile. El a evitat să spună care sunt sumele alocate pentru ceilalţi ani, dar a precizat că licitaţiile în curs nu vor fi afectate.

Prezent la conferinţa de presă, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că PNDI este un program unde a fost „şi pionier şi cobai”, prima licitaţie fiind organizată pentru modernizarea drumurilor judeţene din Suceava şi Botoşani. El a spus că dacă programul va fi redimensionat, autorităţile sucevene vor prioritiza proiectele, urmând să fie finanţate cu prioritate drumurile ce fac legătura între judeţe. „Noi vrem să deschidem legături interjudeţene cu vecinii. Urgenţele sunt aceste drumuri care deschid zona”, a spus Flutur.

El a arătat că la proiectele care nu se asigură finanţare prin PNDI va trebui găsite resurse financiare din alte programe, cu finanţare europeană, exemplificând cu Programul Operaţional Comun, pentru proiecte transfrontaliere.

Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii nu respectă bunele practici fiscale şi ar putea reprezenta un pericol pentru bugetul pe 2012, consideră reprezentanţii FMI şi ai CE, care au recomandat autorităţilor să includă în acest program cât mai multe proiecte din fonduri UE. “PNDI, deşi ar putea executa proiecte excelente, nu respectă bunele practici fiscale şi ar trebui limitate astfel de investiţii. Acest lucru este crucial pentru a se preveni risipa de fonduri publice insuficiente”, a declarat şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks la ultima misiune de evaluare. El a arătat că o soluţie pentru creşterea absorbţiei fondurilor UE ar fi includerea cât mai multor proiecte care pot beneficia de finanţare europeană în cadrul PNDI.

La rândul său, şeful misiunii CE, Istvan Szekely, a arătat că deşi perspectiva bugetară pentru 2012 este bună, singurul pericol l-ar putea reprezenta PNDI.
PNDI este cel mai mare program de investiţii în infrastructura publică derulat în România în ultimii 20 de ani, fiind gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Ministerul Mediului şi Pădurilor. Programul se va derula în perioada 2011-2013, iar lucrările se finanţează în primă etapă din banii constructorilor, urmând ca din 2013 statul să deconteze eşalonat lucrările prestate până în 2020.


Intră acum și în grupul de