Vasile PUSCASU a fost extradat joi si transportat in Austria

Omul de afaceri sucevean Vasilică Puşcaşu pe numele căruia a fost emis mandat european de arestare pentru jaf armat, a fost extrădat joi, el fiind transportat cu un avion şi escortat de doi poliţişti şi un medic austriac.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să respingă recursul formulat de Vasilică Puşcaşu faţă de măsura extrădării în Austria, după ce Curtea de Apel Suceava a decis în data de 1 martie 2012 punerea în executare a mandatului european de arestare emis pe numele lui Puşcaşu, care este acuzat de autorităţile austriece de jaf armat.

Potrivit unor surse judiciare, Vasilică Puşcaşu a fost preluat, în noaptea de miercuri spre joi din Spitalul Judeţean Suceava unde era internat în urma unei intervenţii chirurgicale pentru hernie de disc, şi a fost transportat la Bucureşti de unde a fost urcat într-un avion care a decolat în cursul dimineţii de joi.

El a fost preluat de doi ofiţeri de legătură din Austria şi însoţit de un medic austriac.

Vasile Puşcaşu a fost reţinut, în 11 ianuarie, de poliţiştii suceveni ai Serviciului de Investigaţii Criminale şi Serviciului Intervenţie Rapidă – IPJ Suceava, la acţiune participând şi poliţişti din Direcţia de Investigaţii Criminale, precum şi o echipă de poliţişti austrieci.

Omul de afaceri sucevean este acuzat de organele judiciare din Austria că în zilele de 1 şi 7 aprilie 2005, împreună cu o altă persoană, a intrat armat în două sucursale bancare, unde a constrâns angajaţii, ameninţându-i cu pistolul, să le dea banii din seifuri, prejudiciul fiind de 265.000 de euro la o bancă din Oberdorf şi de 70.000 de euro la una din Klagenfurt.

Cererea extrădării formulată pe numele lui Puşcaşu a fost luată vineri de ÎCCJ, dupăc e acesta a reuşit amânarea luării unei măsuri definitive după ce s-a internat la sfârşitul lunii ianuarie în spitalul din Suceava, unde a fost supus unei operaţii de hernie de disc.

După această intervenţie chirurgicală, Puşcaşu a cerut expertize medicale prin care să se stabilească dacă este transportabil fără să i se înrăutăţească starea de sănătate, iar Institutul de Medicină Legală Iaşi a conchis că acesta poate fi transportat.

În aceste condiţii, Curtea de Apel Suceava a dispus punerea în aplicare a mandatului european de arestare, precum şi prelungirea măsurii arestării preventive împotriva lui Vasilică Puşcaşu până când va fi extrădat efectiv către statul austriac.

Vasile Puşcaşu arăta, într-un comunicat transmis presei, că este nevinovat şi că în cazul său este vorba de o confuzie nefericită pentru el.

“Nu am nicio legătură cu acuzaţiile care mi se aduc. Cum am spus şi în instanţă, sunt la dispoziţia anchetatorilor şi mă voi prezenta în faţa autorităţilor ori de câte ori voi fi solicitat. Am toată disponibilitatea pentru a colabora cu procurorii români, dar şi cu cei din Austria, pentru a lămuri acuzaţiile formulate la adresa mea. La mijloc este o confuzie nefericită pentru mine. Din păcate, astfel de confuzii se întâmplă, chiar anul trecut existând două situaţii de acest gen în România. Sunt nevinovat şi am încredere că justiţia română, în colaborare cu autorităţile austriece, îmi vor da dreptate”, se arăta în comunicat.

Firma unde Puşcaşu este director derulează, ca subcontractant, lucrări de modernizare a străzilor din municipiul Suceava printr-un proiect cu finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional.