Theodor Paleologu cere o politica clara din partea Romaniei pentru restaurarea patrimoniului


Intră acum și în grupul de

Fostul ministru al Culturii, deputatul PDL Theodor Paleologu, a declarat, vineri, la mănăstirea Dragomirna, cu ocazia finalizării unui proiect de restaurare că lipsa unui program cu finanţare europeană pentru lucrări de restaurare a monumentelor istorice din România a fost o mare eroare.

Ex-ministrul a explicat că spune acest lucru in cunoştinţă de cauză şi în condiţiile în care alte ţări beneficiază de astfel de fonduri.

Theodor Paleologu a participat vineri la acţiunea de închidere a unui proiect de restaurare şi modernizare a Mănăstirii Dragomirna, finanţat cu 21 de milioane de lei prin POR şi a spus într-o conferinţă de presă că a fost „o eroare” faptul că România nu a inclus în exerciţiul bugetar 2007-2013 al UE, monumentele istorice care să fie restaurate printr-un program cu această destinaţie.

„S-a putut recupera însă puţin prin MDRT. MDRT a recuperat o lacună, dar este esenţial să includem patrimoniul ca obiectiv de sine stătător în finanţarea europeană”, a spus fostul ministru al Culturii.

El consideră că foarte important ca în viitorul buget al Uniunii Europene să fie incluse fonduri pentru monumentele istorice din România, arătând că alte ţări, precum Grecia sau Portugalia, au obţinut astfel de finanţări.

„Patrimoniul este într-o stare deplorabilă. Sunt foarte multe monumente în suferinţă. România trebuie să aibă o politică clară, articulată, în privinţa patrimoniului cu sprijinul UE”, a spus Paleologu.

Theodor Paleologu a mai spus că este foarte legat de mănăstirea Dragomirna unde vine de câteva ori pe an când merge la un prieten ce are un conac la Călineşti, localitate situată în apropiere.

„Este o mănăstire cu totul aparte prin felul în care a fost construită”, a mai spus fostul ministrul al Culturii.
Mănăstirea Dragomirna a fost modernizată printr-un proiect în valoare de 21 de milioane de lei finanţat prin Programul Operaţional Regional, fiind restaurate componente din biserică şi iconostasul, construită o centrală termică cu biomasă dar şi cu panouri solare şi dotată cu audioghiduri.


Intră acum și în grupul de