6.500 de pasapoarte, eliberate in primul trimestru al acestui an, la Suceava


Intră acum și în grupul de

Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) Suceava a înregistrat şi soluţionat în primul trimestru al acestui an 6501 cereri pentru eliberarea paşapoartelor (2397 în luna ianuarie, 1817 în luna februarie, 2287 în luna martie), numărul acestora nedepăşind cu mult totalul cererilor înregistrate în perioada similară a anului trecut (6390 de cereri).

Potrivit şefului SPCEEPS Suceava, comisar şef de poliţie Angela Cleopatra Irimia, din cele 6501 cereri, 5.226 au fost preluate la ghişeul serviciului (2660 electronice, 2566 temporare), în timp ce 1.275 au fost depuse la misiunile diplomatice din străinătate, soluţionarea acestora fiind tot de competenţa serviciului.

“Comparativ cu primul semestru al anului 2011, numărul cererilor depuse online prin misiunile diplomatice ale României în străinătate a crescut cu aproximativ 19%, al cererilor pentru eliberarea paşapoartelor electronice primite prin ghişeul serviciului a crescut cu aproximativ 8%, în timp ce numărul cererilor pentru eliberarea paşapoartelor temporare a scăzut cu aproximativ 10,1% .

Pe linia aplicării măsurilor restrictive, de la instanţele de judecată s-au primit comunicări privind suspendarea temporară a dreptului la libera circulaţie pentru 194 persoane.

Ca element de noutate, s-a înregistrat un număr mare de solicitări, 379, în vederea eliberării unor adeverinţe care atestă sau infirmă existenţa limitărilor dreptului la libera circulaţie în străinătate, necesare completării dosarelor depuse la agenţiile care recrutează forţă de muncă pentru străinătate”, arată Angela Irimia într-o informare de presă.

Ea mai precizează că permanent, s-a actualizat cu informaţii de interes public
pagina de internet a serviciului de paşapoate, de pe site-ul Instituţiei Prefectului judeţulului Suceava (www.prefecturasuceava.ro).

“Pe site sunt postate toate modelele de cereri cu care se lucrează la nivelul serviciului, precum şi informaţii amănunţite despre tipurile de paşapoarte, termenele de soluţionare a cererilor, taxele şi documentele necesare. De asemenea, precizăm că, de pe acelaşi site, este operaţională şi modalitatea de programare online a persoanelor.

Informăm cetăţenii români că se pot adresa tuturor misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate (care au fost dotate cu echipamente informatice) pentru a depune cereri de eliberare a paşapoartelor, aspect care ar conduce la evitarea aglomeraţiei din timpul verii. Pe acelaşi considerent, recomandăm persoanelor care intenţionează să călătorească în străinătate în sezonul estival, să verifice valabilitatea paşapoartelor şi să le schimbe din vreme”, mai menţionează şeful SPCEEPS Suceava.


Intră acum și în grupul de