Ce spun primarii suceveni despre restituirea banilor primiti luna trecuta din Fondul de rezerva (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Fondurile alocate, luna trecută, municipiului Suceava din Fondul de rezervă au fost deja cheltuite, a declarat miercuri, primarul Ion Lungu, arătând că Guvernul va putea să le recupereze prin diminuarea sumelor defalcate din taxe şi impozite pe care trebuie să le primească municipiul.

Întrebat dacă municipiul Suceava va returna banii primiţi din Fondul de rezervă, Ion Lungu a răspuns: „Dacă-i ordin, cu plăcere!”. „Nu ne va destabiliza pe noi, că nu e vorba de o sumă mare, dar probleme vor avea primăriile unor localităţi mici care abia au din ce să trăiască”, a spus Lungu. Primarul a explicat că suma de 550.000 de lei alocată în luna aprilie de Guvern din Fondul de rezervă bugetară a fost cheltuită pentru achitarea subvenţiei către societatea de termoficare Termica SA Suceava.

Primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean (PDL), a declarat că suma primită din Fondul de rezervă de 250.000 de lei, a fost introdusă în buget, prin hotărâre a Consiliului local. „Eu am propus ca banii să fie alocaţi pentru lucrări de reparaţii la străzi, dar consilierii locali au decis să-i dea pentru măturat. Am încercat să-i conving că mai întâi trebuie să reparăm străzile ca să avem ce mătura, dar ei au decis să măturăm gropile”, a spus Olărean. El a precizat că nu a făcut încă plăţi din banii respectivi, dar că pentru a fi returnaţi e nevoie de o nouă rectificare bugetară.

Primarul municipiului Fălticeni, Vasile Tofan (PDL), a declarat că banii alocaţi din Fondul de rezervă, 250.000 de lei, au fost plătiţi deja constructorului unei noi grădiniţe. „Am rectificat bugetul şi am şi achitat banii în contul datoriei pe care o avem pentru lucrările făcute la o nouă grădiniţă din municipiu. Mai avem de plătit la grădiniţă lucrări executate de peste 300.000 de lei”, a spus primarul.

Un număr de 49 de localităţi din judeţul Suceava au primit în total 15,82 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară potrivit Hotărârii de Guvern publicată în Monitorul Oficial, din care doar trei localităţi cu primari din PSD sau PNL, restul fiind primari PDL sau care candidează din partea PDL.

Preşedintele PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, a declarat, la vremea respectivă, că localităţile cu primari din USL au primit de la Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu, doar virgula din sumele alocate localităţilor din judeţ, trei localităţi cu primari PSD şi PNL primind în total 0,72 milioane de lei.

Primarii vor fi obligaţi să returneze Guvernului fondurile necheltuite din alocaţiile primite de la fostul Cabinet Ungureanu în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii prin care actualul Executiv a decis, marţi, recuperarea acestor sume, a declarat ministrul Finanţelor. Banii trebuie restituţi în trei zile de la apariţia în Monitorul Oficial a hotărârii de guvern”, a spus ministrul Finanţelor, Florin Georgescu.

Guvernul a decis, în şedinţa de marţi, prin hotărâre, să recupereze din conturile autorităţilor locale banii alocaţi de fostul Guvern, din Fondul de rezervă bugetară, şi încă necheltuiţi, a anunţat premierul Victor Ponta. Premierul anunţase, luni, în plenul Parlamentului, că a cerut specialiştilor din Ministerul Finanţelor să propună în şedinţa de marţi a Guvernului o soluţie prin care banii acordaţi de fostul Guvern către primăriile PDL să fie recuperaţi şi folosiţi la salarii şi pensii. El a amintit că a criticat în numeroase rânduri modul în care Guvernul Ungureanu a cheltuit “ilegal şi ilegitim” 170 milioane euro din Fondul de rezervă, pentru a finanţa campania electorală a unor aleşi locali PDL.


Intră acum și în grupul de