Peste 20 de elevi olandezi au vizitat Centrul de zi pentru persoane cu handicap “Aripi spre viitor”, de la Mitocu Dragomirnei (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Peste 20 de elevi olandezi de la Liceul “Maria Montessori” din Haga, Olanda, au vizitat joi, Centrul de zi pentru persoane cu handicap “Aripi spre viitor”, de la Mitocu Dragomirnei, locaţie ce aparţine Fundaţiei ANA, a cărei preşedinte este Nelu Todireanu.

Copiii sunt găzduiţi în aceste zile în incinta Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” din Suceava, vizita în România fiind rezultatul colaborării dintre liceul sucevean şi cel olandez care a demarat în anul şcolar 2008-2009.

Proiectul a început atunci când olandezii şi-au exprimat dorinţa de a efectua două săptămâni de voluntariat la liceul sucevean. În vederea proiectării şi desfăşurării vizitei în România, directorul liceului din Olanda a vizitat instituţia de învăţământ din Suceava şi a rămas impresionat de dotarea colegiului, precum şi de pregătirea elevilor, moment după care a luat decizia de a lansa acest proiect.

În anul 2010, în luna mai, doi profesori olandezi au sosit în municipiul reşedinţă de judeţ împreuna cu 22 elevi care timp de două săptămâni au desfăşurat diferite activităţi de voluntariat. La acel moment, copiii s-au implicat în ecologizare, ajutorarea bătrânilor de la azilul de bătrâni din Cajvana, a copiilor din centrul Blijdorp şi a celor din cadrul Centrului de zi pentru persoane cu handicap “Aripi spre viitor” de la Mitocu Dragomirnei, dar şi ca sprijin în activităţile cu caracter interactiv la orele de engleză şi sprijin la grupele de cămin şi grădiniţă.

Pentru ca au fost multumiţi de ceea ce au făcut la Suceava, olandezii au revenit săptămâna trecută în municipiu, în altă formulă, cu un grup de elevi cu vârsta cuprinsă între 14 şi 16 ani, având ca însoţitor acelaşi profesor. “În această perioadă, copii au vizitat locaţii cu un puternic impact social, cum este şi cel de la Centrul << Aripi spre viitor >> , o experienţă valoroasă pentru ei (…) Acest schimb de experienţă este minunată pentru dezvoltarea corectă a elevilor noştri”, a declarat coordonatorul grupului olandez, Petra Veenstra.

Odată ajunşi la Centrul de zi pentru persoane cu handicap “Aripi spre viitor” de la Mitocul Dragomirnei, elevii au avut posibilitatea de a socializa cu oamenii internaţi aici, dar şi de a vizita complexul, beneficiind de un scurt istoric realizat de Marius Boghian, directorul Complexului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică şi Locuinţă Maxim Protejată Costâna-Mitocu Dragomirnei.

Pe toată durata deplasării, oaspeţii olandezi au fost însoţiţi de consilierul educativ, Radu Botezat, cel care a asigurat comunicarea şi traducerea pe întreaga durată a şederii în România.


Intră acum și în grupul de