Nici puscaria nu-i opreste ! O retea de traficanti de tigari condusa de dupa gratii a fost destructurata de organele de ordine sucevene (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Când este vorba să se ocupe cu afacerile ilicite, traficanţii de ţigări nu se pot opri nici chiar dacă se află după gratii. Exemplul cel mai concludent l-a oferit un tânăr de 32 de ani din municipiul reşedinţă de judeţ, capul unei reţele de contrabandişti, care coordona întreaga activitate din Penitenciarul Botoşani.

Potrivit datelor obţinute de la procurorii din cadrul BCCO Suceava, tânărul, “inițiatorul și liderul grupului, ţinea legătura prin intermediul telefonului mobil cu mai mulți cetățeni ucraineni, cu care stabilea modalitatea de introducere în România a țigaretelor, respectiv, preţul de achiziţie, locul şi ora tranzacției”.

După ce se ajungea la o înţelegere, segmentul ucrainean al grupării realiza plasarea în apropierea fâșiei de frontieră a coletelor cu țigarete și informa despre aceasta segmentul românesc, care se punea pe treabă. Pentru transportarea baxurilor interveneau patru cărăuşi cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani şi un al cincilea tânăr de 23 de ani din municipiul Suceava care prelua și încărca în autovehicule special pregătite baxurile cu țigarete.

Ulterior, ţigările erau preluate de patru şoferi din municipiul reşedinţă de judeţ care transportau marfa până la trei locuri de depozitare, cei în cauză organizându-se astfel încât pe traseu să evite eventualele controale ale autorităților, prin folosirea de „antemergători”.

Cu toate acestea, în urma activităţilor desfăşurate, s-a reușit totuşi identificarea și indisponibilizarea a cinci dintre transporturile de țigarete, totalizând cantitatea de aproape 40.000 de pachete, care urmau să fie valorificate în mod ilegal în țară.

Conform procurorilor, de vânzarea ţigaretelor se ocupau nu mai puţin de opt persoane printre care şi o femeie de 45 de ani din comuna Bosanci, care distribuiau în vederea comercializării țigaretele, fie în municipiul Suceava, fie unor cumpărători veniți din alte județe.

„Pentru a avea garanția siguranței sale în desfășurarea activităților infracționale în penitenciar, liderul a apelat la un agent supraveghetor în cadrul Penitenciarului Botoşani, de 33 de ani, care în schimbul unor sume de bani i-a asigurat acestuia un regim de detenţie favorabil și i-a introdus în celulă diverse bunuri şi obiecte interzise în penitenciar, pentru folosinţă proprie sau comercializare începând de la cartele telefonice, telefoane mobile şi băuturi alcoolice şi chiar pliculețe cu substanțe etnobotanice”, ne-au mai declarat sursele citate.

În urma probatoriului administrat, pe parcursul zilei de joi, s-a dat alarma generală fiind dispusă începerea urmăririi penale faţă de 25 de persoane, iar poliţiştii BCCO Suceava, cu sprijinul mascaţilor de la IPJ Suceava, IPJ Botoșani, a jandarmilor din cele două judeţe. DGIPI și SRI – Secția Județeană Suceava, au demarat o amplă acţiune atât în Suceava cât şi în Botoşani, fiind derulate 16 percheziţii domiciliare şi una la Penitenciarul din judeţul vecin în camera liderului grupării.

Începând de dimineaţă, nu mai puţin de 23 de persoane au fost aduse în faţa procurorilor şi totodată, cu sprijinul lucrătorilor Gărzii Financiare Suceava s-au pornit mai multe controale economice la societățile comerciale administrate de unii dintre învinuiți. Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale, identificării şi tragerii la răspundere penală a tuturor participanţilor.


Intră acum și în grupul de