Manastirea Hagigadar va fi punctul central al pelerinajului din cadrul proiectului „Pelerin in Bucovina” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Manifestări ample vor fi organizate la Suceava în luna august cu ocazia împlinirii a cinci sute de ani de la înfiinţarea mănăstirii Hagigadar, evenimentul urmând a fi punctul central al ediţiei din acest an a proiectului „Pelerin în Bucovina”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur a spus într-o conferinţă de presă că proiectul „Pelerin în Bucovina” lansat de CJ Suceava în urmă cu un an, va merge de la sine şi că vor fi implicate asociaţii de turism. El a arătat că în acest an punctul important al pelerinajului prilejuit de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului va fi mănăstirea Hagigadar, din apropierea Sucevei, mănăstire care împlineşte 500 de ani de la înfiinţare, dar că totodată pelerinajul include şi mănăstirea Putna şi Basilica Minor din Cacica, toate cele trei biserici având hramul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului.

Preşedintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, a declarat, joi, la Suceava că în acest an se împlinesc 500 de ani de la înfiinţarea mănăstirii Hagigadar, construită în anul 1512 lângă Suceava şi care este un monument de o importanţă excepţională pentru poporul armean. „Este prima mănăstire ortodoxă care s-a construit în afara ţinuturilor istorice şi a Ţinuturilor Sfinte”, a spus Vosganian.

El a arătat că în luna august va veni la Hagigadar patriarhul tuturor armenilor, iar invitaţii au fost făcute şi conducerii Guvernului Armeniei, dar şi către conducerea guvernului României. „Vor fi oficialităţi de primă mărime”, a spus preşedintele Uniunii Armenilor din România. El a mai arătat că pe lângă festivităţile organizate va avea loc şi o dezbatere de natură ştiinţifică privind rolul diasporei armene şi rolul ei în municipiul Suceava.

Biserica mănăstirii Hagigadar, care înseamnă „biserica dorinţelor” este un important loc de pelerinaj pentru armenii din România şi din diaspora. De peste o sută de ani, în duminica din preajma sărbătorii Adormirii Maicii Domnului are loc pelerinajul de hramul Mănăstirii Hagigadar. Mănăstirea Hagigadar a fost construită în anul 1512 de doi fraţi, negustori armeni.

Programul turistic iniţiat de Consiliul Judeţean Suceava şi intitulat “Pelerin în Bucovina” presupune un pelerinaj în perioada 15 iulie – 15 august de la Viena în Bucovina, cu prilejul sărbătorii religioase Adormirea Maicii Domnului, fiind sprijinit şi de autorităţile austriece.

Proiectul Pelerin în Bucovina a fost lansat anul trecut la Viena în 15 iulie, când un grup de ciclişti a plecat spre Bucovina având ca destinaţii Basilica Minor din Cacica, mănăstirea Putna şi Biserica Hagigadar din Suceava, toate trei având hramul Adormirea Maicii Domnului, în 15 august.


Intră acum și în grupul de