Prefectul Florin Sinescu face apel la suceveni sa-si reinnoiasca din timp pasapoartele

Comunicat de presă

Având în vedere faptul că în perioada iulie-septembrie numărul solicitărilor de eliberare a paşapoartelor este foarte mare ca urmare a întoarcerii în ţară a cetăţenilor români care lucrează sau locuiesc în străinătate, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Suceava face un apel către cetăţeni să verifice valabilitatea documentelor de călătorie şi să solicite altele din timp.

“Această situaţie conduce la aglomerarea ghişeelor şi mărirea timpilor de aşteptare pentru depunerea cererilor, respective eliberarea paşapoartelor. Deja de la începutul acestei săptămâni media zilnică este de peste 150 de cereri de eliberări de paşapoarte. Fac un apel către suceveni să ţină cont de precizările făcute de Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Suceava”, a declarat Florin Sinescu prefectul judeţului Suceava.

Cetăţenii din zona Siret, Solca şi Rădăuţi pot depune cereri şi la Punctul de lucru mobil Rădăuţi, care funcţionează o zi pe săptămână – marţi – între orele 9.00-15.00, la etajul clădirii situată în municipiul Rădăuţi, str. Tudor Vladimirescu nr. 1 (sediul Poliţiei locale şi al Serviciului Public Comunitar privind Evidenţa Persoanelor).

De asemenea, se pot face programări on-line, pe site-ul Instituţiei Prefectului – judeţul Suceava www.prefecturasuceava.ro, în interval de maxim 14 zile calendaristice până la data depunerii cererilor.

Valabilitatea paşaportului electronic este de 5 ani, iar pentru minori cu vârsta sub 6 ani – 3 ani. Termenul de eliberare este de 14 zile calendaristice, taxele totalizând 276 lei. Valabilitatea paşaportului temporar este de 12 luni, termenul de eliberare este între 2 ore şi 3 zile lucrătoare (situaţii de excepţie, pentru verificări suplimentare), taxele totalizând 216 lei. Alte informaţii despre documentele de călătorie se pot accesa de pe site-ul www.prefecturasuceava.ro.

Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Suceava face câteva recomandări pentru persoanele care se vor prezenta pentru eliberarea unui paşaport: pentru calitatea fotografiei trebuie adoptată o ţinută vestimentară în culori pastelate (de evitat culori deschise); documentele de identitate (cărţi de identitate, buletine de identitate, cărţi de identitate provizorii, paşapoarte) prezentate de părinţi la depunerea cererilor pentru copii să fie în termen de valabilitate; certificatele de stare civilă să fie în bună stare, cele deteriorate, cu modificări în conţinut, cu ştersături fiind nule de drept, potrivit legislaţiei în vigoare; obligatoriu, la depunerea cererilor, se prezintă paşapoartele anterioare, în vederea anulării, chiar dacă termenul de valabilitate a expirat.

Biroul de presă al Instituţiei Prefectului – judeţul Suceava