Un doctorand din Republica Moldova a ales sa urmeze al doilea stagiu doctoral „Eugene Ionescu” tot la Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava


Intră acum și în grupul de

Mariana Chiriţa din Republica Moldova este studenta care a ales să urmeze al doilea stagiu doctoral “Eugene Ionescu” tot la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, lucru care se întâmplă rar, ceea ce confirmă încrederea şi calitatea învăţământului din instituţia de învăţământ superior.

Alături de această, în aceeaşi postură, la USV a venit şi doctorandul Viorica Condrat, tot din Republica Moldova, informează într-un comunicat de presă, cele două studente.

Bursa ”Eugen Ionescu” – o șansă unică pentru tinerii cercetători

„La doar 174 kilometri de Suceava se află un cochet oraș provicial din Republica Moldova, Bălți. Acela este locul nostru de baștină. În centrul orașului se află Universitatea de Stat << Alecu Russo >> , unde noi activăm și, totodată, suntem înscrise la studii de doctorat. Ne place ocupația noastră și suntem mândre că facem parte din această instituție prestigioasă din Nordul Moldovei. Totuși, simțeam nevoia de a schimba un pic decorul, de a vedea cum stau lucrurile în altă parte, de a cunoaște lucruri noi. Acest prilej ni s-a oferit odata cu cîâtigarea bursei << Eugen Ionescu >> , acordată de statul român în colaborare cu Agenția universitară a Francofoniei (AUF).

Acum patru luni, a început o nemaipomenită aventură în momentul în care am venit la Suceava. De la bun început, eram ferm convinse că ni s-a oferit posibilitatea de a trăi o experiență unică, care va contribui substanțial la formarea noastră ca tineri cercetători. Acest fapt s-a confirmat chiar de a doua zi când am avut plăcerea de a o întâlni pe doamna profesor Sanda-Maria Ardeleanu, care acceptase cu multă bunăvoință candidaturile noastre pentru a ne îndruma în tatonările noastre timide.

Energia debordantă și gradul înalt de profesionalism al domniei sale ne-au inspirat și ne-au servit drept imbold constant în toate activitățile noastre de aici. Astfel, aceasta ne-a imprimat din start un anumit ritm de lucru în cercetarea noastră științifică, cu care ținem pasul și acum. Au urmat consultații, zile petrecute la sala de lectură, la Lectoratul francez și lucrul asupra tezei. Ținem să menționăm sprijinul pe care l-am avut și din partea mebrilor Catedrei de Limba și Literatura Franceză, care cu atâta amabilitate răspundeau la orice solicitare din partea noastră. Totodată, centrul CADISS, fondat la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, prin domeniul de cercetare pluri-, inter- și transdisciplinar al discursului, ne-a oferit materiale prețioase pentru domeniul nostru de investigație”, arată cele două doctorande în document.

În același timp, ele menţionează că pe lângă cercetarea științifică, în care au fost activ implicate, au asistat la diverse manifestări organizate de Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, în special de Catedra de Limba și Literatura Franceză. „Am avut plăcerea de a viziona spectacolul trupei universitare de teatru << Fabulinus >> , care a abordat într-un mod original eterna temă a dragostei din piesa lui William Shakespeare << Visul unei nopți de vară >> .

La scurt timp au urmat << Zilele francofoniei >> , în cadrul cărora au fost organizate diverse manifestări menite să valorifice limba și cultura franceză în spațiul românesc. Am dori să menționăm două întâlniri ce ne-au plăcut în mod special. Prima a avut loc la Casa Prieteniei unde am redescoperit personalitatea lui Benjamin Fondane. Prezentarea vernisajului dedicat marelui filozof franco-român a fost urmată de o conferință susținută de domnul Theodor Paleologu sub genericul << Francophonie, francophilie, francophibie >> .

A doua întâlnire a avut loc în data de 27 martie 2012. Atunci am avut șansa de a-l cunoaște pe scriitorul Matei Vișniec, care ne-a cucerit cu bunăvoința domniei sale. E cu adevărat o experiență unică de a cunoaște o persoană operele caruia le admiri. Tot atunci am asistat la un spectacol inedit << La ville d’un seul habitant >> , care a îmbinat într-un mod armonios muzica și versurile poeților români ce au căpătat o viață nouă în limba franceză.

Am remarcat viața diversificată și foarte activă de care se bucură studenții de la universitatea suceveană. Serile studențești au fost de-a dreptul fantastice. Ne-a plăcut enorm felul în care au fost organizate și sperăm să putem implimenta astfel de seri și la unversitatea noastră din Bălți.

Recent ne-am întors dintr-o călătorie la București, organizată cu amabilitate de către Ministerul Afacerilor Externe din România în colaborare cu Biroul pentru Europa Centrală și Orientală al AUF. Programul de la București a fost unul foarte încărcat, dar care a adus doar emoții pozitive. În prima jumătate a zilei am asistat la o reuniune a bursierilor << Eugen Ionesco >> cu reprezentanții ministerului și a corpurilor diplomatice francofone la București. A fost un prilej extraordinar de a ne cunoaște și de a împărtăși experiența noastră de bursieri aici în România. În același timp, am avut prilejul de a-i asculta pe reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și pe cei de la Biroul pentru Europa Centrală și Orientală al AUF.

În a doua jumătate a zilei a urmat o extraordinară excursie prin București, unde am făcut cunoștință cu locurile cele ma importante din << Micul Paris >> . Am început prin a descoperi diversitatea tradițiilor populare la Muzeul Național al Satului << Dimitrie Gusti >> și am finalizat prin a admira impresionanta Casă a Poporului.

Odată reîntoarse la Suceava, am asistat la o manifestare organizată de Catedra de Limba și Literatura Franceză intitulată << La fête de la musique >> . A fost o seară extrem de agreabilă unde s-a combinat foarte armonios magia muzicii clasice cu cea a ritmului fierbinte spaniol. Am avut plăcerea de a-l asculta pe tenorul Sorin Ursan, dar şi pe membrii grupului spaniol Tuna”, se arată în comunicatul de presă.

„Putem sa afirmăm cu certitudine că stagiul acesta a fost unul de vis. În afara lucrului științific efectuat zi de zi, am avut posibilitatea de a asista la diferite activități care au contribuit la îmbogățirea noastră culturală. El a combinat în mod armonios lucrul asupra tezei de doctorat cu descoperirea valorilor academice și culturale sucevene.

Experiența aceasta unică a fost posibilă grație fondatorilor bursei << Eugen Ionescou >> și cadrului profesoral didactic de la USV cărora le suntem foarte recunoscătoare. Încă o dată dorim să-i aducem mulțumiri doamnei profesor Sanda-Maria Ardeleanu pentru tot sprijinul acordat pe durata desfășurării stagiului, dinamismul și profesionalismul care este cu adevărat admirabil. De asemenea, mulțumim Universității sucevene, în special Departamentului de Relații Internaționale și Programe Comunitare, pentru crearea condițiilor optime de desfășurare a stagiului”, mai transmit Viorica Condrat şi Mariana Chiriţa în comunicatul de presă.


Intră acum și în grupul de