Acasă Actualitate EVALUAREA NATIONALA 2012: Subiectele la limba si literatura romana. Vezi aici ce...

EVALUAREA NATIONALA 2012: Subiectele la limba si literatura romana. Vezi aici ce le-a dat batai de cap elevilor suceveni


Intră acum și în grupul de

Elevii suceveni care au susţinut luni prima probă a examenului de Evaluarea Naţională 2012, la limba şi literatura română, au întâmpinat dificultăţi la proba A a celui de-al doilea subiect, acolo unde primind două fraze au trebuit să stabilească subordonata.

„Acest subiect a creat controverse în rândul nostru după ce am susţinut examenul, întrucât 60% dintre elevi considerau propoziţia subordonată ca fiind predicativă, iar 40% ca fiind subiectivă. Discuţii în acest sens au existat imediat după examen şi pe reţeaua de socializare Facebook. În cele din urmă, profesorul de la clasă a lămurit faptul că subordonata era subiectivă”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, un absolvent al Şcolii cu clasele I-VIII, Nr.9 din Suceava, care a încheiat ciclul gimnazial cu media 9,47.



Potrivit acestuia, celelalte subiecte au fost accesibile, mai puţin ultimul subiect (proba B, subiectul II), acolo unde elevii au avut de făcut o compunere de 10-15 rânduri prin care să scoată în evidenţă trăsăturile unui coleg sau prieten pasionat de lectură. “În opinia mea acest subiect a fost cel mai dificil de abordat, asta în condiţiile în care cu greu mai găseşti în ziua de azi un coleg care să aibă o asemenea pasiune”, a explicat tânărul.

Reamintim că la primul subiect, proba A, elevii au primit un fragment din opera “Cireşarii”, volumul I, de Constantin Chiriţa. Copiii au avut de rezolvat subiecte de fonetică, gramatică şi literatură: sinonimia unor cuvinte, ce înseamnă semnul exclamării, să găsească un epitet şi o enumeraţie în text, două moduri de expunere utilizate în text şi să explice în 30-50 de cuvinte semnificaţia unei secvenţe din text.

La proba B a primului subiect, elevii au avut de făcut o compunere de 10-15 rânduri în care să-şi prezinte opinia vizavi de mesajul fragmentului din “Ciresarii”.

La al doilea subiect, proba A, absolvenţii de clasa a VIII-a au primit un fragment din articolul “Kindle”, de Ion Vianu publicat în revista “Dilemateca”. Elevii au trebuit să precizeze numele autorului, numele articolului, să desprindă mai multe informaţii din text. Au primit două fraze în care au trebui să stabilească subordonata şi tipul acesteia şi să descopere valoarea morfologică şi sintactică a trei cuvinte din text.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Laura Hacman, la prima probă a Evaluării Naţionale au absentat 126 de elevi suceveni. Totodată, au existat şi absolvenţi de clasa a VIII-a care au susţinut examenul la limba şi literatura română în condiţii speciale. Astfel, 5 candidaţi au dat proba prin dictare, având mâna ruptă, în timp ce un altul a susţinut texa izolat, având meningită.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version