Presedintele CJ Suceava: „Purtatul gunoiului dintr-o parte in alta nu este o solutie. Sper sa nu ne trezim ca in situatia de la Napoli” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

În condiţiile în care proiectul cu finanţare europeană pentru înfiinţarea a două depozite ecologice în judeţul Suceava este blocat, nicio groapă de gunoi din judeţ nu e deschisă, iar gropile de gunoi unde se transportă în prezent deşeurile din judeţ vor fi închise din 16 iulie, există pericolul unei situaţii critice în cazul depozitării deşeurilor menajere din judeţul Suceava şi judeţele vecine, este semnalul de alarmă tras de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor.

Şeful administraţiei judeţene a atras atenţia, în cadrul unei conferinţe de presă, că se poate ajunge la o situaţie de genul Napoli, când localităţile din judeţul Suceava nu vor mai avea unde să ducă deşeurile menajere. „Este o bombă ecologică ce poate afecta toată regiunea”, a spus Nechifor. El a arătat că proiectul cu finanţare europeană pentru înfiinţare de două depozite ecologice de deşeuri din judeţ este blocat pentru că „s-au încurcat borcanele” şi că s-au început lucrări înainte ca finanţarea să fie aprobată. „Este o întreagă nebunie. A fost o lipsă de profesionalism în abordarea unui proiect european”, a declarat preşedintele CJ Suceava.

El a reamintit că problema depozitării deşeurilor din judeţul Suceava a fost cunoscută încă din 2004-2005, când fostul preşedinte al CJ Suceava, Gheorghe Flutur, s-a opus unei soluţii prin parteneriat public-privat cu o firmă specializată din Germania, dar că s-a ajuns ca în timp toate gropile de gunoi din judeţ să fie închise, iar acum deşeurile sunt duse la gropi din Botoşani şi Neamţ cu costuri suplimentare mari. „Dificultatea de moment este că se închide şi groapa de gunoi din Botoşani care preia cantităţi importante din Suceava”, a spus Nechifor care a arătat că în loc ca banii publici să fie folosiţi pentru investiţii sunt cheltuiţi pentru transportul şi depozitarea deşeurilor.

El a arătat că nu doreşte deocamdată să se pronunţe asupra câştigurilor obţinute de cei care se ocupă de transportul şi colectarea deşeurilor pentru că acum este important să fie găsite soluţii şi nu vinovaţii. Nechifor a spus că o soluţie luată în calcul este depozitarea deşeurilor la Darabani, dar că aceasta implică şi costuri suplimentare mari pe fondul unei lipse de finanţare cu care se confruntă autorităţile locale. „Purtatul gunoiului dintr-o parte în alta nu este o soluţie. Sper să nu ne trezim ca în situaţia de la Napoli”, a declarat preşedintele CJ Suceava.

El a adăugat că împreună cu prefectul de Suceava urmează să fie analizate situaţiile din fiecare localitate a judeţului urmând ca apoi să fie propusă o soluţie care să fie agreată de Guvern. Nechifor a menţionat că a discutat şi cu primarul Sucevei şi cu cel din Botoşani şi că există posibilitatea amânării închiderii gropii de gunoi din Botoşani, dar că nu pentru o perioadă foarte lungă, urmând ca între timp să fie soluţionată problema depozitelor de deşeuri din Suceava.

Toate gropile de gunoi din judeţul Suceava au fost închise din iulie 2011, iar primăriile transportă deşeurile la gropi de gunoi din alte judeţe. Potrivit Acordului de mediu, în judeţul Suceava urmează să fie construite două depozite ecologice de deşeuri, unul în zona municipiului Suceava, iar un al doilea, pentru zona de munte, care va fi amplasat în zona comunei Pojorâta.

Pe lângă cele două depozite ecologice, întregul proiect, în valoare de 63 de milioane de euro, prevede înfiinţarea a 5.000 de puncte de colectare a deşeurilor şi şapte staţii de transfer. Proiectul cu finanţare europeană este blocat în condiţiile în care sunt contestate mai multe licitaţii în vederea executării acestor investiţii.


Intră acum și în grupul de