Aproape 9 milioane de lei de la Guvern pentru plata restantelor si rambursarea ratelor la „Utilitati si mediu”


Intră acum și în grupul de

Aproape 9 milioane de lei vor fi alocate de Guvern pentru plata restanţelor la creditul contractat de autorităţile sucevene în proiectul „Suceava – Utilitati si mediu la standarde europene”, în urma rectificării bugetare care va avea loc pe 23 august. Potrivit incomemagazine.ro, sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale vor fi majorate cu 12,9 milioane lei, din care 8,9 milioane lei pentru achitarea restanţelor şi rambursarea ratelor scadente la împrumutul extern contractat pentru realizarea Programului “Utilităţi şi mediu la standarde europene în judeţul Suceava”.

Prin proiectul “Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene” sunt construite centrale termice de cogenerare şi reţele de termoficare în municipiile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi şi oraşele Gura Humorului şi Siret, precum şi o reţea magistrală de gaze naturale ce cuprinde 61 de localităţi din judeţ.

Pentru realizarea investiţiilor în cadrul acestui proiect, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutsche Bank A.G. Londra cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani.

În data de 8 iulie 2004, Deutsche Bank AG Londra şi-a transferat integral drepturile şi obligaţiile către Deutsche Bank Luxembourg SA, iar în data de 29 octombrie 2010, Deutsche Bank Luxembourg a transferat înapoi aceste drepturi şi obligaţii către Deutsche Bank AG, filiala Londra, care a redobândit calitatea de împrumutător.

Deutsche Bank AG Londra a încheiat în 13 octombrie 2011, cu Erste Group Bank AG un contract de transfer de drepturi şi obligaţii corespunzând unui sold de 79, 985 milioane de euro. În urma finanţării prin acest credit, în localităţi ale judeţului Suceava s-au făcut mai multe investiţii atât în ceea ce priveşte termoficarea cât şi aducţiuni de reţele de gaze naturale. Astfel, în municipiul Câmpulung Moldovenesc au fost refăcute 40 de kilometri de reţele termice primare şi secundare, au fost reabilitate cinci puncte termice şi s-a construit o centrală termică cu cogenerare, în timp ce în oraşul Gura Humorului s-au refăcut 34 de kilometri de reţele termice, s-au reabilitate trei puncte termice şi s-a construit o centrală termică cu cogenerare.

În municipiul Rădăuţi s-au realizat lucrări de refacere a reţelelor de termoficare pe o lungime de 71 de kilometri, s-au reabilitat nouă puncte termice şi s-a construit o centrală cu cogenerare, iar în municipiul Vatra Dornei s-au refăcut 23 de kilometri de reţele de termoficare, au fost reabilitate patru puncte termice şi s-a construit o centrală de cogenerare.

Totodată, au mai fost efectuate diverse lucrări de reabilitare a sistemelor de termoficare din Siret şi Suceava.

În ceea ce priveşte construcţia de conducte de transport de gaze naturale au fost construite magistrale de gaze naturale în judeţ pe o lungime de 101 kilometri, lucrările fiind în valoare de 11,5 milioane de euro, urmând să fie construiţi alţi 131 de kilometri de conductă magistrală de înaltă presiune.

Conductele de gaze naturale realizate prin acest proiect judeţean au fost transferate de CJ Suceava, Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale Transgaz SA Mediaş, care va continua lucrările de investiţii, iar la finalizare să le conecteze la sistemul naţional de transport de gaze naturale.


Intră acum și în grupul de