„Perseidele” vor face un spectacol astronomic de exceptie, in noaptea de sambata spre duminica. Detalii aici


Intră acum și în grupul de

Sucevenii sunt invitaţi să stea cu ochii pe cer în noaptea de sâmbătă spre duminică, când va fi vizibil fenomenul Perseidelor.

Potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, ca de obicei, în luna august își face apariția curentul de meteori Perseide. Denumite după constelația din care par că vin, “Perseidele” reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an.

Conform cercetătorului ştiinţific drd. Emil Turcu, din cadrul Observatorului Astronomic al Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, “Perseidele” vor putea fi urmărite pe cer până în data de 24 august, cei mai mulţi meteori putând fi observaţi în noaptea de 11 spre 12 august şi în cea de 12 spre 13 august, deoarece maximul curentului meteoric Perseide se va înregistra în 12 august, în jurul orei 16.00, ora Romaniei.

“Cum la această oră este zi, cei interesaţi pot să observe meteorii în noaptea de dinainte (11 spre 12 august) şi în cea de după maxim (12 spre 13 august). Cea mai bună perioadă de urmărire este după miezul nopţii până dimineaţa. Toti aceşti meteori provin de la cometa Swift-Tuttle, care, călătorind prin Sistemul Solar, sublimează şi eliberează în spatiul cosmic particule de praf cosmic, gheaţă şi zăpadă murdară”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Emil Turcu.

Acesta a explicat că atunci când Pământul intersectează traiectoria cometei, aceste particule vor intra în atmosferă datorită atracţiei gravitaţionale, iar din cauza frecării cu aerul se vor aprinde. Astfel se va forma un curent meteoric sau ploaia de meteori.

Predicţiile spun că se vor vedea maximum 100 de meteori pe oră, în condiţii ideale. În timpul maximului Perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut.


Intră acum și în grupul de