Investitii de 10 milioane de euro in modernizarea de statii de transformare ale E.On din judete ale Moldovei


Intră acum și în grupul de

Un proiect în valoare de 44,3 milioane de lei (aproximativ 10 milioane de euro) cu cofinanţare europeană este implementat de E.On Moldova în localităţi din şase judeţe, investiţia vizând instalarea şi integrarea de sisteme de monitorizare local şi la distanţă în 26 de staţii de transformare.

Conform unui comunicat al companiei, totodată, vor fi montate 508 terminale numerice pentru protecţie şi conducere, precum şi 118 întreruptoare cu vid de 20 kV.

Staţiile de transformare incluse în proiect sunt situate în Bacău, Hemeiuşi, Glăvăneşti şi Oneşti din judeţul Bacău, Botoşani şi Hudum din judeţul Botoşani, Iaşi, Tg. Frumos şi Ţuţora din judeţul Iaşi, Roznov din judeţul Neamţ, Suceava, Fălticeni, Salcea, Frasin, Gura Humorului şi Rădăuţi din judeţul Suceava şi Bârlad din judeţul Vaslui.

În luna martie 2015, odată cu finalizarea proiectului implementat de E.ON Moldova Distribuţie, vor fi integrate în sistemul SCADA un număr de 79 staţii de transformare dintre cele 133 aflate în zona de activitate a companiei.

SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition – Monitorizare, Control şi Achiziţii de Date) este un sistem automatizat care permite monitorizarea şi controlul în timp real a parametrilor tehnici de funcţionare ai sistemului de distribuţie. Astfel, în cazul unor disfuncţionalităţi în alimentarea cu energie electrică, sistemul SCADA emite avertizări, iar dispecerii au posibilitatea de intervenţie rapidă pentru readucerea sistemului de distribuţie la parametrii optimi prin comanda de la distanţă, precizează sursa citată

În valoare totală de 44,356 milioane de lei, proiectul este finanţat atât din surse proprii ale companiei, cât şi din fonduri nerambursabile în valoare de 16,36 milioane de lei provenite din Fondul European de Dezvoltare Regională, precum şi din contribuţia Guvernului României, prin intermediul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”.


Intră acum și în grupul de