Peste 100 de kg de produse alimentare expirate, confiscate in aceasta luna din magazinele satesti din judetul Suceava


Intră acum și în grupul de

116 kg de produse alimentare expirate au fost confiscate din magazinele săteşti din judeţ şi apoi distruse de către reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Suceava în decursul acestei luni, a declarat, joi, comisarul şef al instituţiei sucevene, Elena Oanea.

Ea a spus, într-o conferinţă de presă, că de la începutul acestei luni şi până în prezent, reprezentanţii CJPC Suceava au verificat peste 40 de operatori economici din mediul rural, scopul controalelor fiind verificarea modului în care sunt respectate condiţiile de prezentare şi depozitare a mărfurilor, precum şi calitatea acestora. Controalele au fost efectuate şi datorită temperaturilor foarte ridicte care au fost înregistrate în această perioadă a verii.

“Cu prilejul acestor verificări s-au identificat mai multe neregului, cele mai grave vizând cantitatea mare de produse cu data limită de consum depăşită. Numai la un magazin sătesc din localitatea Văleni Stânişoara s-au găsit la comercializare 11 sortimente de produse (peste 40 de kilograme) cu data durabilităţii minimale expirată. Sucuri, bere, dulciuri, foi de tort, esenţe, aveau termenul de valabilitate expirat, unele dintre acestea încă de anul trecut”, a declarat Elena Oanea în timpul unei conferinţe de presă care a avut loc joi.

Aceasta a menţionat că operatorul economic a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 2.000 lei, marfa fiind retrasă de la comercializare.

O situaţie similară a fost identificată şi în satul Pâraie, din comuna Mălini, acolo unde au fost depistate peste 20 de kilograme de produse expirate (griş, frişcă vegetală, brioşe, produse de patiserie).

Oanea a arătat că operatorul economic a fost sancţionat cu amendă în cuantum de 1.000 lei. Ea a precizat că produse alimentare expirate s-au găsit şi la o serie de magazine alimentare din Baia – 20 kilograme (dulciuri, sucuri, peşte congelat), Moldoviţa – 10 kilograme (preparate din carne, lactate, sucuri, blaturi de tort), Demăcuşa – 16 kilograme (sucuri, duciuri, bere), Bilca – 10 kilograme (sucuri, pateuri, dulciuri). Acestea au primit amenzi în cuantum de 1.000 lei, fiecare.

Comisarul şef al CJPC a declarat că situaţia este una gravă, în condiţiile în care aceste produse, îndeosebi dulciurile, sunt consumate cu predilecţie de către copii. “De fiecare dată când ajungeam în zonele vizate, comercianţii închideau magazinele, uneori chiar în faţa comisarilor aflaţi în control. Dincolo de greutăţile inerente perioadei pe care o traversăm, operatorii economici trebuie să-şi desfăşoare activitatea în conformitate cu legile în vigoare, privind protecţia consumatorilor, astfel încât acestora să nu le fie puse în pericol viaţa, sănătatea, siguranţa şi să nu le fie afectate interesele economice”, a explicat Elena Oanea.

Printre abaterile foarte fregvent întălnite, Oanea a mai menţionat: utilizarea cântarelor fără verificarea metrologică făcută conform normelor legale, vânzarea ţigărilor la bucată şi a băuturilor alcoolice la pahar, fără a avea o autorizaţie în acest sens.

“Consumatorii trebuie să verifice nu numai data limită de consum la produsele alimentare perisabile, de cele mai multe ori de origine animală, ci şi data durabilităţii minimale la celelalate produse alimentare. Aceste produse având data durabilităţii minimale depăşită îşi modifică principalele caracteristici specifice”, a atras atenţia şeful CPPC Suceava.


Intră acum și în grupul de