Lungu: Scumpirea gazelor nu va duce la cresterea pretului gigacaloriei la Suceava


Intră acum și în grupul de

Locuitorii municipiului Suceava vor plăti acelaşi preţ pentru gigacalorie, de 185 de lei, în condiţiile în care preţul de producţie va creşte odată cu majorarea preţului gazelor naturale, susţine primarul Ion Lungu. Potrivit acestuia, preţul de producţie de 360 de lei va creşte, dar nu s-a stabilit încă influenţa majorării preţului gazelor naturale în preţul de producţie a gigacaloriei.

Edilul-şef al Sucevei solicită însă populaţiei să achite restanţele, societatea de termoficare, Termica SA Suceava, având de recuperat aproximativ 22 de milioane de lei. Lungu a apreciat că este necesar un ritm de încasări lunare de 2 milioane de lei, care a fost realizat în iulie şi august, dar că în septembrie, până în prezent, s-au făcut încasări de doar 300.000 de lei.

Primarul a mai declarat că firma de termoficare a achiziţionat deja 15.000 de tone de cărbune pentru iarna 2012-2013, dintr-un necesar de aproximativ 100.000 de tone. El a mai spus că Primăria a cerut DGFP Suceava aprobarea compensării de datorii ale municipalităţii cu firme care au datorii la buget, printre care Termica SA ce va beneficia de o compensare de 5 milioane de lei.

Primarul Sucevei şi-a exprimat încrederea că din primăvara anului viitor va fi pusă în funcţiune noua centrală termică de cogenerare, investiţie a firmei Adrem Invest.

Centrala va furniza 270.000 de gigacalorii anual, iar preţul de livrare stabilit conform contractului va fi de 116 lei/Gcal, fără TVA. La acest preţ, consumatorul va mai achita 90 de lei/Gcal pentru transportul agentului termic. Firma de inginerie industrială Adrem Invest Bucureşti a câştigat în primăvara anului 2011 licitaţia organizată de Primăria Suceava pentru construirea unei centrale termice în oraş şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare.Combustibilul pe care va funcţiona centrala va fi gazul metan în timpul iernii şi biomasa pe perioada de vară. Pentru realizarea acestui proiect Primăria Suceava şi societatea Termica SA Suceava pun la dispoziţie terenul şi utilităţile.


Intră acum și în grupul de