Comisarii Protectiei Consumatorului Suceava au depistat nereguli la rechizitele scolare importate din China şi la uniforme. Afla aici ce amenzi au fost aplicate!


Intră acum și în grupul de

Anterior începerii noului an școlar, în perioada 5-14 septembrie 2012 , reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Suceava au desfăşurat controale vizând respectarea normelor legale la comercializarea rechizitelor și uniformelor școlare, informează într-un comunicat de presă, comisarul şef al instituţiei sucevene, Elena Oanea.

Potrivit acesteia, controalele s-au desfășurat în conformitate cu tematica transmisă de forul tutelar, fiind verificați operatori economici din mediul urban și rural, magazine, librării, super și hypermarketuri.

În documentul citat se arată că au fost verificate 65 de unități de comercializare și marfă de acest tip în valoare totală de 118.000 lei. Produse în valoare de 24.664 lei prezentau abateri de la normele legale.

Majoritatea abaterilor s-au constatat la rechizitele școlare import China la care lipseau instrucțiunile de utilizare sau întreţinere, după caz. În alte situații exista această etichetă, dar nu era tradusă în limba română.

În ceea ce priveşte uniformele școlare s-au constatat abateri privind neînscrierea compoziției fibroase, nerespectarea prevederilor legale privind promoțiile.

Urmare controalelor efectuate s-au aplicat un număr de 31 de sancțiuni contravenționale, dintre care 9 avertismente și 22 amenzi în valoare de 33.200 lei.

“În perioada următoare vom efectua controale în școli pentru a verifica calitatea și respectarea normelor legale privind depozitarea produselor livrate în școli și grădiniţe cu program normal prin programele << Laptele și Cornul >> , precum și << Mărul >> . De asemenea vom verifica modul în care operatorii economici care comercializează produse alimentare în școli respectă prevederile Ordinului Ministerului Sănătăţii nr.1563/2008 pentru o alimentație sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar. Lista alimentelor nerecomandate include, printre altele, prăjiturile, bomboanele, produsele de patiserie, pizza, chipsurile, snack-urile, dar și orice tipuri de băuturi răcoritoare, cu excepţia apei potabile îmbuteliate sau a apei minerale îmbuteliate.

Pe de altă parte, în perioada imediat următoare, vom fi prezenți în școlile de pe raza judeţului, CJPC Suceava făcând parte din cele 5 comisariate selectate la nivel național în a promova programul educațional << BaniIQ >> , program oferit de către Junior Achievement România în colaborare cu VISA România și băncile partenere. În cadrul acestui program vom prezenta rolul și recomandările ANPC privind serviciile financiare, sigur, adaptat la această categorie de consumatori”, mai informează Elena Oanea în comunicatul de presă.


Intră acum și în grupul de