Suceava: Jocuri interactive si ateliere stiintifice in aer liber, la “Noaptea Cercetatorilor”


Intră acum și în grupul de

“Noaptea Cercetătorilor”, un eveniment găzduit pentru prima oară de municipiul reşedinţă de judeţ, va aduce vineri, 28 septembrie 2012, în faţa publicului sucevean, jocuri interactive şi ateliere susţinute de oamenii de ştiinţă care activează pe plan local.

Reamintim că “Noaptea Cercetătorilor” se desfăşoară în 400 de oraşe din Europa, iar includerea Sucevei în această listă se datorează demersurilor făcute de conferenţiarul univ. dr. Dan Milici, din cadrul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava.

Potrivit acestuia, la Suceava activităţile se vor derula pe platoul din faţa Palatului Administrativ, în apropierea Muzeului de Ştiinţele Naturii, între orele 18.00 şi 22.00.

“Vizitatori de toate vârstele vor putea să dezlege mistere din diferite ramuri ştiinţifice, să îşi poarte curiozitatea prin labirintul cunoaşterii, să câştige premii în concursurile ce se vor întâmpla pe toată durata evenimentului şi, nu în ultimul rând, să cunoască ce fac cercetătorii din comunitatea locală şi cine sunt ei.

Fie că participă împreună cu familia, colegii sau prietenii, un lucru este cert: fiecare participant va interacţiona cu ştiinţa prin activităţi captivante. Vor afla ce fac de fapt cercetătorii şi de ce este importantă munca lor în viaţa de zi cu zi, cum reacţionează organismul uman şi ne ajută să ne îmbunătaţim performanţele, cum funcţionează roboţii sau cum este să fii cercetător ştiinţific. Vor avea ocazia să vadă de îndeaproape partea umană a cercetătorului, descoperindu-l ca pe un om obişnuit ca fiecare dintre noi, ce contribuie la evoluţia societăţii prin ceea ce face. Prin discuţii, experimente interactive sau ateliere practice se stimulează dorinţa de a şti mai multe despre acest domeniu şi de a atrage tinerii către o carieră în cercetare”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Dan Milici.

Evenimentul oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în legătură cu publicul, iar publicului şansa de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor. „În cursul acestei seri, oricine poate fi om de ştiinţă”, a arătat conferenţiarul sucevean.

Trei echipe formate din trei elevi sau studenţi împreună cu un cercetător şi, opţional, un profesor coordonator, vor exemplifica punerea în practică a unei idei dintr-o ramură a ştiinţei.

„Evenimentul european Noaptea Cercetatorilor 2012 îşi aşteaptă anul acesta vizitatorii din Suceava şi reprezintă o oportunitate extraordinară de întâlnire între publicul larg şi oamenii de ştiinţă din comunitatea locală. Acest eveniment reprezintă încă o ocazie de cunoaştere reciprocă şi de promovare a activităţii cercetătorilor. În acelaşi timp, activităţile pregătite de organizatori pentru Noaptea Cercetătorilor vor entuziasma cu siguranţă vizitatorii de toate vârstele”, a declarat Valentin Popa, rectorul USV.

La eveniment este aşteptat publicul larg, indiferent de vârstă sau background ştiinţific. „Proiectul se adresează minţilor curioase, de la entuziaşti la sceptici şi oferă o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative”, a spus Dan Milici.

Noaptea Cercetătorilor este un proiect iniţiat de Uniunea Europeană, care se desfaşoară în toate ţările membre şi afiliate, cu scopul de a promova ştiinţa şi cercetătorii în rândurile publicului larg. Rezultatul dorit pe termen lung este de a atrage noua generaţie către activitatea de cercetare, încurajând o carieră în acest domeniu, de a creşte recunoaşterea publicului larg faţă de munca nevăzută a cercetătorilor şi de a crea interacţiunea cu publicul larg pentru a-i putea descoperi ca fiind oameni obişnuiţi cu o meserie neobişnuită.

Evenimentul este organizat sub egida Uniunii Europene, în parteneriat cu Prefectura Judeţului Suceava, Consiliul Judeţean, Primăria Municipiului Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare”, Muzeul Bucovinei, Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi Societatea Ştiinţifică CYGNUS – Centru Unesco.


Intră acum și în grupul de