Sanda-Maria Ardeleanu: ”E nevoie de o educatie a tinerilor romani in ceea ce priveste activitatea filantropica” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Casa Prieteniei din Suceava a găzduit vineri dezbaterea publică privind facilitățile fiscale pentru donatori, în cadrul proiectului “Sprijinirea filantropiei prin obţinerea facilitiţilor fiscale pentru donatori”.

La eveniment au participat reprezentanți ai Organizaţiei “Salvați Copiii” și Fundaţiei Serviciilor Soicale Bethany, președinți și membri ai unor ONG-uri sucevene, cărora li s-a alăturat şi deputatul PDL de Suceava, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu.

“Dezbaterea a fost una vie și nu a ocolit subiecte ca transparența și credibilitatea ONG-urilor, procentul donatorilor români (8%) comparativ cu cei britanici (60%) de exemplu, dar și problema voluntariatului. Cu toții am ajuns la concluzia că nu e nevoie doar de o modificare a codului fiscal ci și de o educație a tinerilor români în ceea ce privește activitatea filantropică.

Ca urmare a apelului lansat de organizatori, ne-am angajat să susținem aceasta inițiativă, ținând cont și de tradiția acțiunilor filantropice din spațiul românesc. ONG-urile trebuie încurajate, donatorii, oameni obișnuiți, trebuie motivați și mai ales trebuie conștientizat că organizațiile non-guvernamentale vin în sprijinul autorităților locale, scutind statul de anumite cheltuieli”, a declarat parlamentarul democrat-liberal la finalul dezbaterii.

În cadrul proiectului “Sprijinirea filantropiei prin obţinerea facilităților fiscale pentru donatori”, United Way și partenerii săi din Coaliția pentru Sprijinirea Filantropiei lndividuale – Fundalia Soros, Centrul de politici pentru Participare Publică, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și Asociația pentru Relații Comunitare – au analizat funcționalitatea mecanismelor existente și au elaborat o propunere de politici publice pentru încurajarea spiritului filantropic în România. Această inițiativă publică susține completarea cadrului legal actual care prevede direcţionarea a 2% din impozitul datorat și deducerea a 5% din baza impozabilă a veniturilor obţinute din activități independente pentru persoanele fizice și deducerea sponsorizărilor în limita a 0,3% din cifra de afaceri pentru persoanele juridice.


Intră acum și în grupul de