“Ziua Internationala a Comemorarii Bebelusilor si a Copiilor” a fost marcata si la Suceava

“Ziua Internationala a Comemorarii Bebelusilor si a Copiilor”, celebrata in data de 15 octombrie la nivel mondial, a fost marcata in seara zilei de luni si la Suceava.

Manifestarea a avut loc în Piata Uniunii Europene (“La Steaguri”) din municipiul reşedinţă de judeţ, incepand cu ora 19.00, la initiativa unor mamici a caror ingerasi au parasit mult prea devreme aceasta lume. Împreună cu prietenele şi trecătorii care li s-au alăturat, femeile au aprins candele si au inaltat lampioane rosii, în semn de omagiu pentru fiecare copil care a trecut în veşnicie.

Impresionant a fost faptul ca la actiune au participat şi copiii aflati la acel moment la locul de joaca amenajat recent in parcul de “La Steaguri”. “Cei mici au aprins lumanari alaturi de noi si s-au jucat cu ele timp de o ora, cat a durat întreaga actiune”, a declarat una dintre mamicile prezente in parc.

Reamintim faptul ca Organizatia E.M.M.A. celebreaza în data de 15 octombrie – “Ziua Internationala a Comemorarii Bebelusilor si a Copiilor”, eveniment aflat la a treia editie in Romania si care are cea mai mare amploare din lume. Evenimentul se desfasoara anual in Statele Unite, Canada, Australia, Japonia, dar si in cateva tari europene.

In aceasta zi, la ora 19.00 (ora locala din fiecare tara) se aprind lumanari in memoria copiilor plecati prea curand dintre noi. Lumanarile sunt lasate sa arda timp de o ora creand astfel, datorita diferentei de fus orar, un „Val de Lumina” care va face inconjurul globului si va dura 24 de ore. In Romania, evenimentul s-a organizat pentru prima data in 2010, la initiativa Biancai Brad, fondatoarea Organizatiei E.M.M.A si a avut loc in Bucuresti, in fata Ateneului Roman si in alte 12 orase din tara si 4 din strainatate.

In acest an, evenimentul a avut loc in cel putin 19 orase din tara si 4 din strainatate.

Miscarea de sprijinire a celor care trec prin pierderea unei sarcini sau a unui copil a inceput in Statele Unite in anul 1988 cand presedintele Ronald Reagan a declarat oficial luna octombrie ca fiind luna comemorarii bebelusilor si copiilor decedati.
In 2002, la initiativa unui grup de parinti, ziua de 15 octombrie a fost declarata in toate statele americane zi oficiala pentru comemorarea bebelusilor si copiilor. An de an miscarea s-a extins ajungand acum sa acopere toate continentele.

Organizatia E.M.M.A. – Eternul Miracol Materna Alinare, este o organizatie neguvernamentala non-profit, neafiliata politic sau religios, a carei activitate se desfasoara pe baza de voluntariat. Misiunea sa este de a reduce mortalitatea infantilă si de a oferi sprijin familiilor care trec prin drama pierderii unui copil si, in mod special, celor care isi pierd copilul inainte ca acesta sa se nasca, durerea acestora fiind cel mai putin inteleasa.

loading...