Numarul 112 este cunoscut ca Apel de Urgenta doar de 1 din 4 cetateni UE

Doar 1 din 4 cetăţeni ai Uniunii Europene cunosc faptul că numărul de telefon pentru Apelul de Urgenţă este 112. Acest fapt se înregistrează pe fondul numeroaselor solicitări false ce vin din partea „glumeţilor”.

Potrivit autorităţilor “numărul pan-european de urgenţă 112 a fost creat în 1991 iar din aprilie 2005, Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 (SNUAU 112) a devenit operaţional în toată România. În plus, începând cu 2008, 112 este unicul număr de urgenţă care poate fi folosit de pe orice telefon fix, telefon public sau mobil pentru a ajunge, gratuit, la serviciile de urgenţă (ambulanţă, pompieri şi poliţie) în orice ţară a Uniunii Europene”.

112

Nu trebuie uitat însă că numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 trebuie folosit doar atunci cînd este necesară intervenţia agenţiilor specializate de urgenţă, pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul şi nu pentru amuzament.

Astfel, începând cu 2009, în mai mult de 25 de ţări din Europa sunt organizate activităţi de sensibilizare a populaţiei cu ocazia celebrării Zilei Europene 112 care are loc pe 11 februarie în fiecare an.

“Sărbătorirea Zilei Europene 112 este un pas crucial  în promovarea 112, mai ales în zilele noastre când cetăţenii călătoresc mai mult decât oricând către locul de muncă, către locul unde îşi defăşoară studiile, în vacanţe. În acest an, se aşteaptă ca numărul de ţări care organizează Ziua 112 să fie mai mare ca niciodată. În majoritatea ţărilor europene au loc sesiuni de informare şi prezentări despre 112 în şcoli,  Ziua Uşilor Deschise şi vizite în centrele de urgenţă 112. Mai multe ţări au ales ca în 2013, să sărbătorească Ziua 112 în jurul conceptului de resuscitare cardiopulmonara (CPR), întrucât  marea majoritate a europenilor nu stiu cum să efectueze procedurile de resuscitare  în cazul în care sunt martorii unui stop cardiac” ne-au mai declarat sursele citate.

loading...