Un abator din judetul Suceava a exportat carne de cal in Italia si Bulgaria


Intră acum și în grupul de

În judeţul Suceava sunt autorizate pentru carne de cal două abatoare, unul din localitatea Călineşti şi unul din municipiul Suceava, a declarat luni, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Octavian Ilişoi. Potrivit acestuia, doar abatorul din Călineşti a procesat carne de cal, în anul 2011 fiind sacrificate un număr de 4.467 de cabaline şi comercializată în Bulgaria o cantitate de 1.306 tone de carne de cal, iar în 2012 fiind sacrificate 3.655 cabaline şi comercializată în Bulgaria o cantitate de 1.208 tone de carne de cal. În 2013, în luna ianuarie, au fost sacrificaţi 422 cai, iar o cantitate de 5,5 tone de carne a fost comercializată în Italia.

Directorul DSVSA Suceava a explicat că toată carnea de cal a fost testată şi verificată prin analize la Laboratorul instituţiei şi a subliniat că acest abator este bine controlat de doi medici veterinari. Ilişoi a mai declarat că inclusiv luni au fost verificate toate documentele acestui abator şi nu s-au constatat nereguli. „Totul e în regulă”, a spus directorul DSVSA Suceava.

octavian ilisoi 1

Poliţiştii de la Investigarea Fraudelor fac cercetări prealabile pentru a stabili dacă s-a comis o infracţiune în cazul cărnii de cal descoperită în lasagna, care ar fi fost exportată din România, împachetată în Franţa şi trimisă în Marea Britanie drept carne de vită, susţin surse din Poliţie. Cantităţi importante de carne de cal – până la 100 la sută – au fost descoperite în Marea Britanie în carne pentru friptură, apoi în lasagna şi spaghete bolognese care ar fi trebuit să conţină vită. Carnea pentru friptură a fost furnizată de companii britanice şi irlandeze, iar lasagna şi spaghetele bolognese de compania franceză Comigel.

 Aceasta din urmă s-a aprovizionat de la compania franceză Spanghero, care afirmă că a cumpărat carne din România.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) informa, sâmbătă, cu referire la originea cărnii de cal ce a declanşat un scandal în Marea Britanie, că serviciile veterinare franceze au confirmat faptul că este vorba despre două abatoare din România.”Până în prezent, în urma derulării anchetei, rezultă că una din unităţi este aproape exclusă urmare a faptului că a livrat pe piaţa Uniunii Europene numai carne de cal. Pentru cea de-a doua unitate, în momentul de faţă, se verifică listele de trasabilitate cu locurile de descărcare şi documentele aferente, ancheta nefiind încă finalizată din cauza volumului mare de activitate al acestei unităţi, precum şi din lipsa elementelor de identificare solicitate autorităţilor franceze”, arăta Ministerul Agriculturii într-un comunicat de presă.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii au precizat că „nu este vorba de o alertă europeană ca urmare a unui potenţial pericol cu implicaţii asupra siguranţei alimentare, de natură să pună în pericol sănătatea publică, ci de o notificare privind fraudarea prin substituţie a cărnii de vită cu cea de cal” şi au estimat că, în cursul zilei de luni, prin intermediul Comisiei Europene şi al serviciilor veterinare din Franţa, vor fi obţinute informaţii suplimentare de natură să clarifice gradul de implicare al unităţilor româneşti.

MADR a condamnat astfel de practici menite să inducă în eroare consumatorul şi a precizat că se angajează alături de autorităţile din celelalte state ale UE „să-i identifice şi să-i pedepseasca, în conformitate cu legea, pe cei care vor fi găsiţi vinovaţi”. Asociaţiile profesionale româneşti din domeniul alimentar au respins duminică aceste acuzaţii, afirmând că originea problemei nu este în România.

Guvernul francez va organiza luni seara o reuniune de criză cu specialiştii din industria cărnii, a anunţat duminică anturajul ministrului pentru Consum, în timp ce scandalul cărnii de cal utilizate în preparate congelate ia amploare, relatează AFP. Este vorba despre „elucidarea trasabilităţii cărnii şi de a se asigura de retragerea tuturor mărfurilor litigioase” împreună cu „reprezentanţii producătorilor, procesatorilor, marii distribuţii şi industriei alimentare”, a precizat pentru AFP ministrul pentru Afaceri Agroalimentare, Guillaume Garot.

Guvernul britanic a exclus duminică posibilitatea de a impune un moratoriu asupra cărnii importate din UE, aşa cum a cerut o deputată a Partidului Conservator, aflat la putere, având în vedere amploarea scandalului privind carnea de cal descoperită în produse ce ar fi trebuit să conţină vită, conform AFP. Descoperirea cărnii de cal în lasagna marca Findus a provocat un scandal în Marea Britanie. Spanghero, furnizorul francez de carne pentru lasagna marca Findus a afirmat, sâmbătă, că intenţionează să dea în judecată producătorul român de la care s-a aprovizionat, în cazul în care ar fi vorba despre carne de cal, a relatat AFP.

La rândul său, grupul agroalimentar Findus s-a declarat „înşelat” şi a anunţat că va depune plângere luni. Ulterior, grupul agroalimentar Findus a acuzat furnizorul de carne pentru lasagna, compania franceză Spanghero, că a livrat carne de cal românească cu menţiunea „vită”, potrivit AFP.


Intră acum și în grupul de