Vezi la cat au ajuns datoriile primariilor din judetul Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

primari judetul suceava 1

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, le-a prezentat, marţi, primarilor din judeţ situaţia financiară la zi, arătând că se înregistrează datorii şi există şi lucrări executate şi nefacturate totalizând 148 de milioane de lei.

Şeful administraţiei judeţene le-a spus celor 114 de primari suceveni că prin Legea bugetului adoptată de Parlament, se asigură finanţarea învăţământului, a instituţiilor de asistenţă socială şi funcţionarea administraţiilor locale, dar că situaţia privind datoriile este neplăcută, fiind datorii acumulate în ultimii cinci ani. Nechifor a arătat că unele localităţi sunt sufocate de presiunea datoriilor pe care le au şi a subliniat că plăţile prioritate vor fi pentru achitarea arieratelor, pentru cofinanţarea programelor cu finanţare europeană şi pentru dezvoltarea locală.

Potrivit preşedintelui CJ Suceava, la sfârşitul anului 2012, valoarea arieratelor primăriilor din judeţ era de 22 de milioane de lei, dar că la sfâşitul lunii ianuarie 2013 acesta a crescut la 25 de milioane de lei. Totodată, el a precizat că valoarea totală a datoriilor primăriilor, incluzând şi lucrări executate şi nefacturate sau furnizori neplătiţi, se ridică la 148 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că suma ce trebuie plătită pentru lucrări executate şi nefacturate este de şapte ori mai mare decât valoarea arieratelor. El a mai spus că situaţia aceasta se înregisteată în condiţiile în care în ultima parte a anului trecut au fost alocate de la Guvern peste zece milioane de lei pentru plata arieratelor. „Mă întreb ce soluţii găsim, cum mergem mai departe?”, a spus Nechifor care a arătat că CJ Suceava va avea 35 de milioane de lei fonduri pentru echilibrarea bugetelor locale.

Primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a spus că vor trebui prioritizate plăţile ce trebuie făcute de primării, el susţinând că are de asigurat sume pentru cofinanţare mai mari decât valoarea arieratelor. Preşedintele CJ Suceava i-a spus că, din păcate, în acest an, pe primul loc se află plata arieratelor. „Acest an va fi de plăţi de arierate. Dacă vom avea datorii cât mai mici, anul viitor va fi dedicat dezvoltării”, a menţionat Nechifor.

El a arătat că CJ are datorii de aproximativ 10 milioane de lei pentru lucrări la drumuri făcute în campania electorală din 2012, dar şi de 4,4 milioane de lei pentru a stinge datoria la SC Drumuri şi Poduri SA, pentru lucrări execuate 2008 şi faţă de care instanţa a dispus plata. Preşedintele CJ Suceava le-a mai spus primarilor că judeţul mai are şi două credite importante, unul de 86,3 milioane de euro pentru proiectul judeţean de utilităţi şi un altul pentru programul SAMTID.

El a arătat că din creditul de 86,3 milioane de euro, cu scadenţă în 2030, angajat de CJ Suceava de la Deutche Bank, cesionat către Erste, s-au plătit rate de capital şi dobânzi de 54 milioane de euro şi mai sunt de achitat 75,7 milioane de euro, dar că CJ mai are din acest împrumut disponibil în cont 17,8 milioane de lei şi 5,8 milioane de euro, bani ce vor fi folosiţi pentru investiţii în gaze naturale. Nechifor a mai spus că CJ Suceava mai rambursează rate la Banca Europeană de Investiţii pentru lucrările executate prin programul SAMTID. Creditul, angajat în 2006, are o perioadă de rambursare de 19 ani, iar rata şi dobânda anuală se ridică la 503.000 de euro.

Preşedintele CJ Suceava a avertizat primarii suceveni să asigure în bugetele locale fonduri pentru cofinanţarea proiectelor judeţene cu finanţare europeană ce prevăd extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, dar şi cel de înfiinţare a două depozite ecologice de deşeuri, ambele fiind realizate prin POS Mediu. Nechifor a spus că localităţile ce nu asigură fonduri de cofinanţare la proiectele europene riscă să nu beneficieze de alocări la rectificarea bugetară din vara acestui an.


Intră acum și în grupul de