Proiectul GROW a ajuns la final

Proiectul naţional GROW, găzduit în cadrul Bibliotecii Bucovinei „I.G.Sbiera”, a ajuns la final, informează într-un comunicat de presă, directorul instituţiei sucevene, Gabriel Cărăbuş. Potrivit lui, la începutul acestui an, Biblioteca Bucovinei şi AIESEC Suceava au dezvoltat un parteneriat pentru proiectul GROW, valabil în perioada 3 februarie-9 martie 2013.

Proiect GROW

Pe parcursul a şase săptămâni de pregătire, 190 de elevi de clasa a IX-a şi a X-a ai  liceelor din Botoşani, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Gura Humorului, Rădăuţi şi Suceava au participat la sesiuni pe teme de comunicare, autodescoperire, proactivitate, managementul timpului, gestionarea resurselor finanicare personale şi dezbateri pe diferite subiecte. Sesiunile au fost susţinute în totalitate în limba engleză de către trei studenţi voluntari: Elizabeth Boyd din SUA pentru elevii de clasa a IX-a, Jawwad Aziz din Pakistan şi Daniel Johns din China pentru elevii de clasa a X-a.

În document se arată că, pe lângă participarea la sesiuni, o parte din elevii acceptaţi în proiect au fost implicaţi în organizarea evenimentului Global Village ce a avut loc în data de 23 februarie la Iulius Mall Suceava. În cadrul acestui un eveniment s-au prezentat obiceiurile şi tradiţiile din mai multe ţări, printre care şi ţările de provenienţă ale studenţilor internaţionali.

Proiect GROW

Finalizarea proiectului a avut loc sâmbată, 9 martie, iar acest lucru a fost marcat  printr-o ceremonie de închidere, în cadrul căreia elevii şi formatorii şi-au împărtăşit impresiile privind experienţa avută în cadrul proiectului. Participarea elevilor la GROW a fost recunoscută de AIESEC Suceava şi Şcoala de Valori prin acordarea unor diplome care atestă cunoştinţele dobândite.

Făcând  referire la experienţa avută, Sergiu Iliuţă, participant la modulul pentru clasa a X-a, a declarat: „Mi-a plăcut GROW deoarece am avut ocazia să cunosc foarte multe persoane noi, iar cum o parte dintre acestea sunt de o altă naţionalitate am reuşit să învăţ lucruri despre culturile altor ţări precum: Pakistan, China, S.U.A., Brazilia. În acelaşi timp, într-un mod plăcut şi distractiv am descoperit valorile ce stau la baza mea în acest moment, dar şi  într-o viitoare carieră, indiferent de domeniul în care voi activa. De asemenea, am căpatat încredere în mine şi în faptul că pot face lucruri diferite în comparaţie cu un simplu elev de liceu, iar primul lucru  care îmi vine în minte este legat de vorbitul în faţa unui public numeros. Cu ajutorul trainerilor ne-am dat seama de faptul că viaţa nu înseamnă doar bani, iar în anii ce vor urma ar trebui să ne creăm o balanţă între bunurile materiale şi lucrurile de care avem nevoie în interiorul nostru. Consider că cel mai important obiectiv pe care l-am îndeplinit în cadrul acestui proiect este reprezentat de modul în care tratez conflictele cu alte persoane, devenind o persoană proactivă.

Proiect GROW

După ce am terminat sesiunile din cadrul proiectului Grow, am avut ocazia sa participăm la un training ţinut de reprezentanţi ai firmei HP. În cadrul acestor traininguri am reuşit să îmi dau seama de faptul că nu trebuie să îmi lipsească încrederea în propriile mele idei, iar auto-motivarea este cel mai bun prieten în acest caz. GROW şi HP mi-au marcat într-un mod plăcut zilele ce au trecut, însă sunt sigur că îmi vor folosi şi în viitor.”

Fiindcă proiectul GROW dezvoltă traineri şi elevi deopotrivă, Jawwad Aziz a vorbit despre impactul pe care l-a simţit asupra sa: „GROW oferă oportunităţi de învaţare nu doar pentru studenţi, ci şi pentru traineri. Să fiu trainer a fost o ocupaţie amuzantă şi plăcută. În calitate de trainer a trebuit să fiu un model pentru studenţii mei, iar să fii un model înseamnă să fii responsabil, ambiţios şi atitudinea ta trebuie să reflecte asta; aşa că am încercat să dezvolt aceste calităţi. Acum, după încheierea proiectului mă simt mai reponsabil şi mai concentrat pe anumite probleme. Pe parcursul GROW am văzut cum unii dintre elevii mei s-au schimbat în bine, iar aceste schimbări m-au făcut să realizez faptul că proiectul acesta are un impact cu adevărat asupra lor. Mă simt onorat că am luat parte la producerea unei schimbări în viaţa cuiva. Dacă ar fi să descriu experienţa mea într-o singură frază aş spune simplu: «o experienţă uimitoare ce mi-a schimbat viaţa»”.

Proiect GROW

GROW s-a dovedit a fi un proiect de succes, ce şi-a depăşit obiectivele iniţiale, oferindu-le astfel atât elevilor participanţi, cât şi studenţilor voluntari posibilitatea de a lua parte la o experienţă de calitate, care nu ar fi fost însă, posibilă fără sprijin din partea partenerilor.

loading...