Ambasadorii din Emirate, Qatar, Kazahstan si Albania, fata in fata cu oamenii de afaceri suceveni (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

intalnire ambasadori

Câteva zeci de oameni de afaceri suceveni au participat, vineri, la o întâlnire cu ambasadorii din Qatar, Emiratele Arabe Unite, Kazahstan şi Albania. Reuniunea cu cei patru diplomaţi a avut loc la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava, discuţiile axându-se în jurul ofertelor de afaceri ce ar putea fi consolidate între România şi cele patru ţări.

Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite, Yacoub Yousif Al Hosani, a declarat la Suceava că îşi doreşte ca România să devină poarta Emiratelor pentru Estul Europei, invitând oamenii de afaceri suceveni să participe la forumurile economice din această ţară. El a arătat că, din păcate, România nu are promovare pentru nici un produs, dar şi că relaţiile comerciale sunt afectate de regimul de vize. Diplomatul a spus că este greu de obţinut vize pentru România şi că oamenii de afaceri din Emiratele Arabe Unite aşteaptă peste două săptămâni pentru o viză, în timp ce ţara sa oferă vize în 48 de ore sau în 24 de ore pentru cetăţenii UE. El a mai arătat că această situaţie se răsfrânge şi asupra turismului, subliniind că dacă anul trecut peste 500.000 de cetăţeni din Emirate au vizitat Germania sau alte zeci de mii au fost în Turcia sau în Viena, în România numărul de turişti a fost de 412.

Ambasadorul Kazahstanului, Talgat Kaliyev, a prezentat oamenilor de afaceri suceveni oferta acestei ţări, în special în ceea ce priveşte industria alimentară, dar şi oportunitatea de a participa la construcţia unei autostrăzi. El a arătat că în prezent se construieşte o autostradă cu o lungime de opt mii de kilometri ce leagă vestul Chinei de Europa de Vest, din care trei mii de kilometri se construiesc pe teritoriul Kazahstanului. Diplomatul a spus că este nevoie de firme care să vină în Kazahstan şi să lucreze la infrastructura adiacentă acestei autostrăzi.

Prezent la această întâlnire, directorul Institutului de Relaţii Internaţionale şi Cooperare Economică, Anton Caragea, a arătat că, după Germania, Kazahstan este al doilea mare investitor în România, cu investiţii de şase miliarde de euro.

Mohammed Saad Al Kobaisi, ambasadorul Qatar, ţară care a anunţat că deschide un fond de investiţii pentru Europa de Est în valoare de o sută de miliarde de euro, a arătat în timpul întâlnirii că veniturile ţării provin din petrol şi gaze naturale, fondurile fiind folosite pentru dezvoltarea ţării, iar excedentul pentru investiţii în străinătate. El şi-a exprimat încrederea că şi România va deveni o ţară spre care se vor îndrepta fonduri din Qatar. Diplomatul din Qatar a mai spus că ţara sa a creat foarte multe companii pentru investiţii imobiliare, pentru investiţii în agricultură sau minerit.

Însărcinatul cu afaceri al Albaniei, Mark Doda, le-a spus oamenilor de afaceri suceveni că în Albania există oportunităţi de dezvoltare de afaceri în zona de litoral şi a precizat că cei care investest peste 100.000 de euro pot primi cetăţenia albaneză.

Iniţiatorul vizitei celor patru diplomaţi, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, le-a spus oamenilor de afaceri suceveni să încerce să se gândească mai departe de afacerea pe care o gestionează în prezent şi să exploateze oportunităţile de afaceri prezentate. „Cred că o dezvoltare de afaceri nu înseamnă ceva existent, ci ceva nou. Oportunităţile de azi trebuie exploatate. Să încercăm să venim cu afaceri noi. Va rog să nu vă gândiţi strict la afacerile dumneavoastră”, a spus Nechifor.

Oamenii de afaceri suceveni au prezentat mai multe puncte de vedere privind modalităţile de cooperare cu companii din cele patru ţări, fiecare în domeniul său de activitate.

Cei patru diplomaţi s-au întâlnit, vineri, cu conducerea Universităţii din Suceava, iar în următoarele două zile urmează să viziteze oraşele din judeţ şi să aibă întâlniri cu oameni de afaceri în fiecare zonă.


Intră acum și în grupul de