Cat de sigure sunt stadioanele din judetul Suceava


Intră acum și în grupul de

stadion areniEchipele mixte constituite prin ordinul prefectului de Suceava, Florin Sinescu, au verificat  siguranţei spectatorilor, jucătorilor, arbitrilor, oficialilor şi a forţelor de ordine la cele 99 de stadioane şi săli de sport din judeţ şi au constatat numeroase deficienţe.

Potrivit raportului comisiilor de verificare, în judeţ au fost verificate 43 de stadioane în 36 de localităţi fiind constatate avarii structurale sau nestructurale la tribune şi construcţiile anexe la stadioanele Areni, Iţcani şi Unirea din Suceava, Tineretului şi Nada Florilor din Fălticeni şi la cele din Gura Humorului, Boroaia, Liteni.

În cazul a 22 de stadioane nu se organizează urmărirea curentă sau specială a construcţiei, la 24 de stadioane nu a fost întocmită cartea tehnică a construcţiei, la 25 de obiective nu există jurnalul evenimentelor construcţiei ţinut la zi.

La 16 stadioane nu este asigurată dotarea tehnică pentru apărarea împotriva incendiilor, iar la stadioanele Iţcani din Suceava, Tineretului din Fălticeni, Vatra Dornei şi Siret nu sunt asigurate condiţiile de evacuare în situaţii de urgenţă, în timp ce instalaţiile electrice din vestiare sunt deteriorate sau nefuncţionale la nouă stadioane.

Potrivit raportului, se asigură cu deficienţe desfăşurarea competiţiilor cu grad mediu şi ridicat de risc la stadioanele din Suceava (Areni şi Unirea), Fălticeni (Tineretului şi Nada Florilor), Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi (CSM Bucovina), Vatra Dornei, Gura Humorului şi nu sunt asigurate împrejmuirile, gardurile despărţitoare între tribune şi suprafaţa de joc şi gardurile despărţitoare între sectoarele gazde-oaspeţi la 11 stadioane din localităţile Frasin, Liteni, Siret, Arbore, Ciocăneşti, Crucea, Dumbrăveni, Iacobeni, Moldoviţa, Rîşca, Vama în timp ce la şapte stadioane din Dolhasca, Frasin, Ciocăneşti, Iacobeni, Moldoviţa, Putna, Vama nu se asigură afluxului spectatorilor la intrare-ieşire.

În timpul controlului, echipele de verificare au dispus realizarea unor expertizări tehnice ale tribunelor pentru stadioanele Areni din Suceava, Nada Florilor din Fălticeni, Liteni şi Rîşca precum şi interzicerea accesului publicului în unele sectoare ale tribunelor la aceste patru stadioane.

Totodată, s-a stabilit urmărirea comportării în timp a construcţiilor şi asigurarea întreţinerii curente la 24 de stadioane, realizarea de dotări tehnice pentru apărarea împotriva incendiilor la 16 obiective, asigurarea condiţiilor de evacuare în cazul situaţiilor de urgenţă la patru stadioane sau refacerea instalaţiilor electrice a anexelor la un număr de 9 stadioane.

Comisiile mixte au verificat şi 56 de săli de sport din 31 de localităţi ale judeţului fiind constatate avarii structurale sau nestructurale la cinci săli de sport, două din Suceava şi câte una din Siret, Calafindeşti, Grăniceşti şi s-a dispus realizarea unor expertizări tehnice ale construcţiilor.

Totodată, s-au găsit deficienţe privind neorganizarea urmăririi curente sau speciale a construcţiei în cazul a 39 de săli de sport din care opt din municipiul Suceava şi şapte din Rădăuţi şi că nu este întocmită cartea tehnică a construcţiei pentru 16 săli de sport din care şase din municipiul Suceava.

În cazul a 28 de săli de sport nu este asigurată dotarea tehnică pentru apărarea împotriva incendiilor şi nu sunt asigurate condiţiile de evacuare în cazul situaţiilor de urgenţă la 29 săli de sport din care câte şase din Suceava şi Rădăuţi, trei din Fălticeni şi câte două din Siret şi Câmpulung Moldovenesc.

Comisiile de verificare au dispus administratorilor acestor săli să remedieze deficienţele evidenţiate în urma controlului.

În acelaşi timp, ISU Suceava a aplicat avertismente pentru administratorii unui număr de 12 stadioane şi pentru 31 de săli de sport.


Intră acum și în grupul de