CL Suceava a aprobat! Ce se intampla cu TERMICA Suceava ? (VIDEO)

Consiliul Local Suceava a aprobat, joi, planul de restructurare al societăţii de termoficare Termica SA care prevede disponibilizarea, cu salarii compensatorii, a unui număr de 295 de angaţi din cei 569 ai societăţii ce urmează să intre în conservare după punerea în funcţiune a noii centrale termice.

 

În cadrul unei şedinţe extraordinare, Consiliul Local Suceava a aprobat rectificarea bugetară cu 12 milioane de lei, credit guvernamental obţinut de Primărie, iar banii au fost alocaţi societăţii de termoficare în contul datoriilor pe care Primăria le are faţă de Termica SA.

 

Totodată, Consiliul Local a aprobat şi planul de restructurare al societăţii ce prevede disponibilizarea, de la sfârşitul lunii, a unui număr de 295 de angajaţi ce vor primi salarii compensatorii conform contractului colectiv de muncă, din cei 569 ai societăţii. Salariaţii care vor rămâne în societate se vor ocupa de activităţi de distribuţie şi de asigurare a serviciilor de furnizare a apei calde menajere până va intra în funcţiune noua centrală termică a municipiului care este construită de Adrem Invest.

 

În cadrul şedinţei Consiliului local, preşedintele de şedinţă, Lucian Harşovschi, a solicitat reprezentanţilor Termica să precizeze care este valoarea salariilor compensatorii ce vor fi acordate, care este preţul de producţie al apei calde menajere ce va fi furnizată folosind cazanele de abur fierbinte şi care este cuantumul datoriilor pe care le mai are municipalitatea faţă de Termica, dar aceştia nu au putut oferi informaţiile cerute menţionând că le vor pune la dispoziţia Consiliului local la şedinţa ordinară care se va desfăşura peste o săptămână.

În urma dezbaterilor existente, dar în lipsa edilului şef al municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu, aleşii locali au decis în acest sens ca ultimii bani obţiniţi de administraţia locală de la ministerul de resort, aproape 12 milioane RON, să fie direcţionaţi către plata arieratelor existente pe adresa TERMICA SA firmelor furnizoare de utilităţi pentru buna funcţionare a centralei termice.

Chiar dacă, potrivit afirmaţiilor făcute de primarul oraşului, Ion Lungu,  în cadrul unei conferinţe de presă, municipalitatea a achitat către TERMICA SA aproape 300 de miliarde de lei vechi în total, municipalitatea mai are de achiat către firma producătoare de agent termic încă aproape 60 de miliarde de lei. La această sumă se adaugă datoriile consumatorilor individuali de pe raza municipului reşedinţă de judeţ şi care ating cifra de peste 220 de miliarde de lei vechi.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că angajaţii Termica SA care vor fi disponibilizaţi în baza programului de restructurare vor beneficia de salarii compensatorii totalizând 11 milioane de lei din fondurile societăţii, iar alte 7,3 milioane de lei, reprezentând compensaţii suplimentare, vor fi alocate prin Hotărâre de Guvern, ca măsură de protecţie socială pentru persoane disponibilizate în urma unor concedieri colective.

Primarul a mai spus că Termica SA are conturile blocate de către principalul furnizor de cărbune, Unicom Holding, pentru recuperarea unei datorii de 15 milioane de lei. Furnizorul de cărbune reclamă că nu a fost respectat graficul de plăţi stabilit şi că Termica ar fi plătit un alt furnizor.

Ion Lungu a subliniat că Primăria Suceava şi-a făcut datoria faţă de Termica SA şi că în acest an a plătit 29,5 milioane de lei pentru stingerea datoriilor faţă de firma de termoficare.

“Noi nu mai avem datorii la Termica”, a spus primarul, care a subliniat că municipalitatea a făcut “un efort extraordinar” pentru a achita datoriile şi că se va ocupa de acum de alte probleme importante ale oraşului, precum reabilitarea străzilor, a reţelelor de apă, a transportului public sau de salubritate.

Primarul nu a exclus posibilitatea să fie organizată o nouă procedură de privatizare a Termica SA.

Societatea de termoficare Termica SA Suceava, aparţinând Consiliul Local Suceava, va intra în conservare după ce în această toamnă va deveni funcţională noua centrală termică a municipiului, care este construită de firma Adrem Invest.

Compania Adrem Invest a început în luna martie lucrările de construcţie la centrala de cogenerare pe bază de biomasă de la Suceava şi a anunţat că aceasta va fi complet funcţională şi operaţională pentru a asigura agent termic începând cu iarna 2013-2014.

Lucrările de construcţie a centralei vor fi realizate de către General Construct, un constructor local cu proiecte în România şi Germania, în timp ce furnizorul de echipamente este firma austriacă URBAS.

Firma de inginerie industrială Adrem Invest Bucureşti a câştigat în primăvara anului 2011 licitaţia organizată de Primăria Suceava pentru construirea unei centrale termice în oraş şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare. Combustibilul pe care va funcţiona centrala va fi gazul metan în timpul iernii şi biomasa pe perioada de vară.

Centrala va furniza 270.000 de gigacalorii anual, iar preţul de livrare stabilit conform contractului va fi de 116 lei pentru o gigacalorie, fără TVA. La acest preţ, consumatorul va mai achita 90 de lei pe gigacalorie pentru transportul agentului termic.