Nechifor: „Situatia cu statia de epurare a Sucevei e complexa. Impactul e negativ” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Conferinta de presa

Catalin Nechifor, presedintele CJ Suceava:

„Pentru ca am vazut in media specialisti in economie ai PDL, nu contest doctoratele lor, dar ii vad ca sunt foarte preocupati de actuala guvernare si de cum intelege Romania sa adopte ritmuri de crestere economica, vreau sa prezint niste date.

Am fost in Kazahstan la o intalnire cu oameni si companii care au impact pe plan mondial. Sunt incantat de ce am vazut la Summit-ul mondial anticriza. Cresterea economica a Romaniei este corecta. Asteptam ca in acest an, cu o vara favorabila si fara seceta, sa anuntam o crestere de minim 2% care e foarte mult fata de UE. Majoritatea discutiilor purtate in Kazahstan au avut ca centru de dezbatere criza europeana. Zona euro e practic acum o frana majora in dezvoltarea mondiala. Se asteapta solutii clare din partea UE. Politica de austeritate adoptata in UE si adoptata de PDL a fost cea care a creat mai multe probleme si a adancit criza.

Exista doua propuneri: incercarea de a gasi solutii de independenta energetica si agricultura. Cei de la Summit au cerut solutii pe termen lung pentru ca ne putem astepta la doua crize majore. In maxim 20 de ani, sa fie o criza a apei potabile si una a alimentelor. Trebuie sa acceleram dezvoltarea pe agricultura.

Prezenta mea in Kazahstan nu a insemnat niciun leu cheltuit din banul public. Avem o capacitate de a dezvolta produse ecologice in Suceava si importante resurse de gaz.

In ce priveste regionalizarea, vad foarte multe puncte de vedere pe care nu le inteleg. Am participat la dezbateri in judet  unde am discutat despre asta, dar nu am vazut niciun picior de PDL-ist. Nu inteleg de ce Flutur tot cere dezbatere daca el nu participa la nici una. De ce dezbate doar cu PDL-isti treaba asta?

Incercam sa reparam foarte multe lucruri din trecut si nu vad nicio discutie la problemele arzatoare pentru Suceava. Avem dificultati cu proiecte europene. Una e proiectul cu deseurile de la Pojorata, unde din pacate, in faza de dechidere santier am gasit foarte multa munitie si material militar. In 35 de zile, trebuie sa asanam din punct de vedere militar acest sit si sa dam drumul la treaba. Va fi o intarziere la proiect, dar suntem acoperiti ca si grafic de lucrari.

Purtam discutii serioase pentru o cerere de finantare cu CJ Bistrita-Nasaud pe dezvoltare resurse umane si vrem sa depunem proiectul ca la Suceava sa obtinem rezultate importante in initiativa locala, mestesuguri  si servicii hoteliere. Valoarea maxima e de 4 milioane euro, confinantarea fiind rezonabila.

Vreau sa discutam la Suceava, cu partenerii din Ucraina, despre Eco-Bucovina, atat partea din Romania, cat si cea din Ucraina. Ilie Nita va trebui sa prezinte public in plen raportul cu situatia cimentului depozitat. Elegant ar fi sa il prezinte si va asigur ca o va face pe 3 iunie.

Situatia cu statia de epurare a Sucevei e complexa. Impactul  e negativ si indiferent de costuri şi Lungu ne-a asigurat ca va incerca sa sustina financiar o solutie tehnica. Cei care au construit sunt in faliment si nu raspund la nici un apel. Va trebui sa gasim bani. ACET si Primaria vor trebui sa execute garantia. Exista si un blocaj mare cu Termica si am discutat cu Lungu si incercam sa gasim o solutie care sa se poată implementa. Se poarta discutii cu Finantele Publice si incercam sa aducem banii care sunt prevazuti pe trimestrul trei si de acolo sa achitam o parte din arieratele catre ACET.

Ce au facut cei de la FILASA nu prea vad sa aiba consistenta. Au facut si ei o cabanuta pe la Ciprian Porumbescu si cam atat. Cautam solutii energetice.”


Intră acum și în grupul de