S-au stins luminile rampei pentru cea de-a cincea editie a Festivalului national „Video Art” pentru liceeni


Intră acum și în grupul de

Comunicat de presă

Derulată într-un context cultural concurențial aproape imposibil de învins la sfârșitul săptămânii trecute, ediția din acest an a festivalului a reprezentat o nouă reușită pentru Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava, în contextul în care implementarea unui astfel de eveniment reprezintă, uneori, o adevărată provocare în zilele noastre.

Și-au disputat etapa finală, la Suceava, în urma nominalizării, un număr de 12 echipe de liceeni din Brașov, Câmpina, Rădăuți, Fălticeni,Cluj și, bineînțeles, Suceava. Acestea au primit o nouă provocare din partea juriului național, concretizată în titlul filmului de concurs „Civilizația lemnului în Bucovina”.

Având menirea de a certifica autenticitatea și paternitatea filmelor nominalizate, filmul a fost realizat pe un traseu atrăgător, cuprinzând muntele Rarău, celebrul muzeu de artă a lemnului de la Câmpulung Moldovenesc, arhitectura bisericii de lemn de la Vama sau gospodăria țărănească din zona Humorului. De la lemnul pe picior, din imediata vecinătate a Pietrelor Doamnei, pe care liceenii cineaști au fost invitați să le urce, mergând către aspectele estetice și simbolice, care vizează casele din Bucovina și continuând cu imensa bogăție de obiecte de uz casnic din lemn, făurite cu atâta migală de meșterii populari, toate acestea au fost „ingredientele” filmului de concurs.

Ca și până acum, proba de film a avut rolul de a definitiva ierarhia națională, stabilită de o echipă de profesioniști al cărei nucleu s-a închegat în ultimii patru ani: președinte, prof.dr. Bogdan Ulmu de la Academia de Arte „George Enescu” din Iași, Violeta Gorgos, regizor artistic TVR Iași, conf. dr. Radu Olăreanu, de la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș și Constantin Severin, artist plastic sucevean. A lipsit de la București, din motive obiective, actorul Adrian Păduraru.

Juriul local a fost alcătuit din Robert Holman, (PlusTv Suceava), Daniela Năsui, (Bucovina TV), Cătălina Solovăstru, (Intermedia TV) și Ileana Iacob, ofițer psiholog, din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție.

La ediția din acest an, rezultatele au fost următoarele :

La secțiunea Film de scurtmetraj:
Locul I: Andrei Sorescu,Bitay Robert Colegiul Național „Nicolae Grigorescu”, Câmpina,
Locul II: Iliuță Dan, Larisa Amza colegiul Național „Gheorghe Lazăr, București
Locul III: Iulian Cozmin Lulciuc, Claudiu Buhăianu, Colegiul Național de informatică „Spiru Haret” Suceava
Mențiune: Isabela Lorincz, Vlad Ioan Dragoș de la Colegiul Național „Nicolae Bălcescu”, Cluj Napoca și Șerban Damian, Șerban Axenie de la Colegiul Național „Nicu Gane”, Fălticeni

La secțiunea Spot publicitar și cu impact social:
Premiu I: Bianca Petronela Băițan, Melina Irina Haureș, Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava
Premiul II: Andrei Alexandru Siran, Andreea Siran, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava,
Premiul III: Sergiu Iatan, Stelian Sorescu, Colegiul Național „Nicolae Grigorescu”, Câmpina
Mențiune: Emanuel Matei Roman, Rîșca Elena, Colegiul Național „Petru Rareș”, Suceava și
Isabela Lorincz, Ioan Dragoș Vlad, Colegiul Național „Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca

Ca un element de noutate absolută pentru festivalul de film de la Suceava, menționăm dorința de a participa și a unor tineri din Serbia, Portugalia, sau tineri din Chișinău și Cernăuți, ultimii participând chiar, la o ediție anterioară. Este foarte probabil ca într-un timp foarte scurt să asistăm la o modificare a formatului de organizare, în sensul internaționalizării acestui festival.

Un alt fapt demn de remarcat ar fi că, pentru prima dată, după derularea unui număr de cinci ediții, o echipă a Colegiului Național „Petru Rareș” a reușit să obțină Premiul I la una din secțiuni. Reușita echipei sucevene reprezintă un argument în plus pentru calitatea ireproșabilă și obiectivă a jurizării naționale, colegiul sucevean implicându-se doar organizatoric în derularea festivalului.

A fost posibilă realizarea acestei manifestări, devenită din ce în ce mai cunoscută la nivel național, datorită sprijinului Consiliului Județean Suceava, al Centrului Cultural „Bucovina”și Inspectoratul Școlar al Județului Suceava. Parteneri deveniți tradiționali precum, Inspectoratul Județean de Poliție, filiala locală a Agenției Naționale Antidrog, și Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera”și-au adus aportul în toată această perioadă.

Implicarea în egală măsură a televiziunilor locale partenere, BucovinaTV, PlusTV Suceava și IntermediaTV a adus un plus de popularitate și imagine manifestării, iar aportul major, pe plan național, realizat cu ajutorul TVR 3 și TVR Iași, (cea din urmă implicată și în jurizare) a contribuit în mod cert la reușita acestei ediții. Ne-a fost alături și Radio As, care a promovat în emisiunile de radio, evenimentul.

Nu în ultimul rând, mulțumim Asociației „Excelpior” a părinților elevilor de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava, care a gestionat o parte financiară importantă a evenimentului și, bineînțeles, sponsorilor care au înțeles necesitatea implicării.

Coordonatorul festivalului,
Prof. Viorel Ieremie,
Colegiul Național„Petru Rareș” Suceava


Intră acum și în grupul de