Elevi si profesori romani intr-un schimb de experienta la Gdansk, in Polonia


Intră acum și în grupul de

museumSchimburile de experienţă reprezintă practici educaţionale ale căror beneficii sunt recunoscute de şcolile europene care adoptă paradigme moderne ale învăţării. Elevii au oportunitatea de a-şi însuşi cunoştinţe într-un mod activ şi de a folosi limbi străine în situaţii reale de comunicare, în timp ce profesorii pot observa şi reflecta asupra unor culturi organizaţionale sau asupra unor abordări didactice diferite.

Asumându-şi aceste principii, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, a continuat în acest an şcolar tradiţia programelor de cooperare europeană, derulând un schimb de experienţă cu şcoala ZSO 1 din Pruszcz Gdansky, Polonia. Proiectul intitulat Eastern Architecture: from landscape to buildings este coordonat de profesor Ana-Cristina Şerban şi profesor Tinela Nastasi şi implică 20 de elevi români şi 20 de elevi polonezi, împreună cu familiile acestora. Condiţiile de selecţie a grupurilor au vizat, pe de o parte, bune abilităţi de comunicare în limba engleză sau în limba germană, iar pe de altă parte, disponibilitatea familiilor de a caza elevi din şcoala parteneră.

gdansk-centruDupă luni de corespondenţă online şi schimb de informaţii pe tema proiectului, în perioda 11-18 mai 2013, a avut loc vizita grupului de elevi şi profesori români în Polonia. Excursia până la Gdansk a inclus vizitarea Cracoviei şi a muzeului-memorial Auschwitz-Birkenau, prilejuind grupului român momente de cunoaştere şi admiraţie pentru splendorile arhitecturale şi atmosfera distinsă a capitalei culturale poloneze, dar şi unul din cele mai impresionante moduri de a înţelege şi reflecta asupra realităţilor crude ale istoriei universale.

Etichetat drept a  doua destinaţie turistică a Poloniei, după Cracovia, vechiul şi elegantul Gdansk, a găzduit activităţi specifice de intercomunicare între elevii români şi polonezi implicaţi în proiect. Faimosul sit arheologic roman din Pruscz Gdanski, muzeul chihlimbarului, staţiunea Sopot şi plajele Mării Baltice au fost doar câteva din destinaţiile turistice pe care gazdele le-au făcut cunoscute grupului român. Elevii români au participat la ore şi activităţi sportive în şcoala parteneră, toate conducând la un dialog intercultural concret, în cadrul căruia aceştia au avut ocazia să înveţe despre diferenţe.

Schimbul între cele două şcoli va continua în luna octombrie 2013, atunci când Colegiul sucevean „Mihai Eminescu” va găzdui grupul de elevi şi profesori polonezi.

Loredana Bertișan, Palatul Copiilor Suceava


Intră acum și în grupul de