Matei Visniec considera ca Bucovina are toate sansele sa intre in competitia pentru a deveni capitala culturala europeana


Intră acum și în grupul de

Scriitorul şi dramaturgul Matei Vişniec a anunţat, marţi, într-un comunicat de presă că l-a invitat pe directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac, să participe la Suceava la o discuţie legată de experienţa sa şi de modul în care este atribuit titlul de capitală culturală europeană.

Matei Visniec

Conferinţa-dialog cu Constantin Chiriac va fi moderată de  Matei Vişniec şi va avea loc în data de 19 iunie la Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava la care sunt invitaţi să  participe cât mai mulţi iubitori ai culturii, universitari, profesori, studenţi, scriitori, ziarişti şi responsabili politici din Suceava şi din judeţ.

„Festivalul Internaţional de la Sibiu, care sărbătoreşte 20 de ani de existenţă, este o mare reuşită românească. În fiecare an, datorită acestui festival, România devine un loc de pelerinaj cultural pentru companii de teatru care vin uneori din 40 sau 50 de ţări. Anul acesta, de exemplu, în cadrul Festivalului de la Sibiu a fost imaginată o stagiune franceză la care participă teatre şi companii prestigioase din Franţa, precum Théâtre du Soleil creat de Ariane Mnouchkine şi Odéon Théâtre de l’Europe”, a declarat Matei Vişniec.

El consideră că sunt şanse reale şi pentru Bucovina să intre în competiţia pentru capitală culturală europeană. „Consider că oraşul Suceava are toate şansele de a intra şi el într-o astfel de competiţie, pentru a obţine această vizibilitate internaţională şi europeană, împreună cu toată regiunea istorică a Bucovinei. Mai multe strategii există în acest sens, una dintre ele fiind o eventuală alianţă cu un alt mare oraş al ţării. Un vis nu devine realitate decât prin adoptarea unor iniţiative şi prin tenacitatea curajului. Ca un bucovinean care trăieşte de 25 de ani între Franţa şi România, ca jurnalist la Radio France Internationale,  pasiunea pentru regiunea mea natală nu a făcut decât să crească în tot acest timp. Îmi permit deci să visez pentru această minunată regiune care este Bucovina şi să vă propun, concret, o întâlnire cu domnul Constantin Chiriac, pentru o discuţie privind şansele Bucovinei de a accede la statutul de capitală culturală europeană”, menţionează dramaturgul.

Vişniec propune şi crearea unui Festival Internaţional de Teatru la Suceava, cu ramificaţii şi în alte zone ale judeţului şi consideră posibilă o „axă” bucovineană a Festivalului de la Sibiu , astfel încât, anual, câteva dintre trupele străine care vin la Sibiu să-şi poată continua turneul în zona noastră.

Ca moderator al discuţiei, scriitorul Matei Vişniec va aborda şi tema culturii ca vector economic, cu un accent pe modul în care spaţiul urban şi comportamentele sociale pot fi modelate prin cultură.


Intră acum și în grupul de