Flutur: Primariilor li s-au taiat bani de la Fondul de Mediu


Intră acum și în grupul de

Guvernul USL a tăiat şi fondurile primăriilor pentru investiţiile finanţate prin Fondul de Mediu, arată preşedintele PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, într-un comunicat de presă. El menţionează că în urma unei interpelări adresate ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, se recunoaşte că nu se mai finanțează proiecte de realizare a reţelelor de apă, de canalizare, staţii de tratare şi de epurare.

flutur 18

În răspunsul primit de la Ministerul Mediului se arată că pentru proiectele din cadrul programelor „Protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare” şi „Împădurirea terenurilor degradate, reconstrucţia ecologică şi gospodărirea durabilă a pădurilor”, Comitetul Director a decis în 30 aprilie 2013, suspendarea depunerilor cererilor de tragere până la 31 decembrie 2013, cu excepţia cererilor de tragere depuse până la 20 mai. În document se mai arată că dacă încasările la bugetul AFM vor crea premisele pentru ca anumite categorii de proiecte să fie finanţate, vor fi acceptate la decontare cererile de tragere. „În situaţia de a pierde finanţarea sunt mai multe primării din judeţul Suceava, cu primari atât de la PDL, dar şi de la PSD sau PNL”, arată Flutur care precizează că multe primării se află în situaţii de extremă dificultate, fiecare cu probleme complexe.

Senatorul PDL arată că  lipsa utilităţilor este o piedică majoră în calea dezvoltării, primăriile vor încasa tot mai puțini bani la bugetul local, iar comunităţile locale sunt condamnate la subdezvoltare.

Flutur atrage atenţia că în conformitate cu noile măsuri de ordin fiscal luate de Guvern, primăriile se vor mai confrunta cu o gravă problemă, iar dacă vor încerca să obţină decontarea unor lucrări din cadrul proiectelor finanţate pe Fondul de Mediu, vor trebui depuse cereri de finanțare pentru lucrări executate până la 20 mai.  „Cum aceste cereri trebuie să fie argumentate prin facturi, întreb ce vor face primarii dacă nu vor primi finanţare, deci nu vor putea plăti facturile în 90 de zile ? Se vor înregistra cu arierate ? Deci primarii vor deveni penali? Cum chiar în răspunsul la interpelare se precizează că anumite cereri vor putea fi acceptate la decontare, dacă vor fi încasări la bugetul AFM, situația este dificilă”, arată Flutur.

El consideră că o asemenea situaţie este inacceptabilă şi cere Guvernului să găsească soluţii astfel încât contractele semnate să fie respectate. „Prea ușor USL recidivează în minciună și incompetentă. Nu este drept ca populaţia şi primăriile să sufere ca urmare a indiferenţei şi incompetenţei Guvernului, ca urmare a aroganţei şi diletantismului USL, o bătaie de joc continuă la adresa populaţiei”, a conchis Gheorghe Flutur.


Intră acum și în grupul de